Aydın coğrafyası JES’lerle adeta işgal edilirken bölge susuzluğa mahkum edilmiş durumda. JES’lerin yoğun su kullanımını görmezden gelen Çerçioğlu yurttaşlara su tasarruf çağrısı yaptı
Aydın’da JES’lerin (Jeotermal Enerji Santrali) adeta işgal ettiği Efeler, Koçarlı ve İncirliova ilçeleri ile Aydın’ın su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan İkizdere Barajı’nda doluluk oranı yüzde 8,67’ye düştü. 195 milyon metreküp kapasiteye sahip olan barajda güncel su doluluk miktarı 16,9 milyon metreküpe indi. İkizdere Barajı’nda su doluluk oranının yüzde 10’un altına düştüğüne dikkat çeken Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yurttaşları kaynakları tasarruflu kullanmaya davet etti.
Çerçioğlu’ndan tasarruf çağrısı
JES’lerin suları zehirleyip tüketmesine değinmeyen Başkan Çerçioğlu kuraklığı küresel iklim değişikliğine bağlaması ise dikkat çekti. Çerçioğlu, “Küresel iklim değişimi ve bölgemiz genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle su kaynaklarımız günden güne tükenmekte. Bizler Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ olarak alternatif su kaynakları üretmek, kuraklığın etkilerini en aza indirmek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm hemşehrilerimizi su kaynaklarımızı bilinçli kullanmaya ve tasarruf yapmaya davet ediyorum” dedi.
1 GWh enerji için 2700 m3 su
Temiz yenilenebilir enerji safsatası ile süslenen bu işletmeler sabit sermaye gideri dışında işletme giderleri en düşük olan santraller olması bakımından sermayeye çekici gelen yatırımlar ve bu nedenle Türkiye coğrafyasının dört bir yanında JES’lere izin verilerek yaşam zehirleniyor. Santrallerde çok az sayıda çalışan olması, kömürlü ya da doğalgazlı termik santraller gibi hammadde girdi baskısı olmadan sıfır hammadde gideriyle çalışan JES’lerin bir termik santral olduğu ve yoğun su kullanımına bağlı oldukları gerçeği görmezden gelinmektedir. JES’ler GWh başına ortalama 2700 metreküp su tüketimiyle kömürlü ya da doğalgazlı termik santraller kadar su tüketmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ