Deştin ve Bayırlı mahallelerinde açılmak istenen çimento fabrikasına dair başlatılan ÇED sürecinin iptali için yurttaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu
Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve MUÇEP, Muğla’nın Deştin ve Bayır köylerinde açılmak istenen çimento fabrikasına ilişkin tekrar ÇED süreci başlatılmasına karşı Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi. Yurttaşlar, başvuru öncesi müdürlük önünde basın açıklaması yaptı.
Ekoloji örgütleri temsilcileri tarafından yapılan açıklamada, çimento şirketine karşı verilen 15 yıllık mücadele özetlendi. Fabrikanın ÇED kararının son olarak 2023 Eylül ayında Danıştay tarafından iptal edildiği anımsatılan açıklamada, fabrikanın mühürlendiği ve imar planlarının değiştirildiği aktarıldı. Buna rağmen tekrar ÇED süreci başlatıldığı belirtilen açıklamada, “Bakanlık malesef bu bilimsel, hukuksal, toplumsal verilere dayalı raporları dikkate almamış bu sahte ÇED’i yöre halkının görüşlerine sunmuştur. Bizler yaptığımız toplantılarla, imza kampanyaları, eylem ve etkinliklerle bu revize ÇED’in onaylanması için bilimsel raporlara, bilirkişi raporlarına, mahkeme kararlarına uyulup bu revize ÇED’in bakanlık tarafından onaylanmaması için her alanda mücadelemizi sürdürüyoruz. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan talebimiz bu sahte gerçek dışı raporlara onay vermemesi süreci sonlandırmasıdır” denildi.
‘Geçim kaynakları yok olacak’
Çimento şirketinden de mahkeme kararlarına uyarak girişimleri kalıcı olarak durdurması gerektiği belirtilen açıklamada, “Tekağaç’ta kestiği ormanları yerine dikmesi, yol ve elektrik için açtığı yolları ağaçlandırıp eski haline döndürmesi. Kamuya, Orman Bakanlığına ait alanı ağaçlandırarak bakanlığa geri iade etmesi, tapulu alanları da zeytin dikip eski haline dönüştürmesidir. Tüm Tekağaç bölgesini eski haline doğal haline dönüştürmesidir. Bilime hukuka, toprağa, suya, ormana, zeytine halka saygılı onurlu şirketlerin yapması gereken budur. 176 kişiye istihdam, iş sağlayacağı ÇED raporunda belirtilen proje yüzünden yöredeki on binlerce insanımız geçim kaynaklarından, yaşam kaynaklarından ve sağlığından olacaktır. Proje işe değil, işsizliğe yol açacaktır. Tek geçim kaynağı çalışma alanı kirletici sanayi değildir. Tarımdan turizme, Ferhiye’den Bodrum’a, Datça’dan Kavaklıdere’ye kadar tüm Muğla, 1 milyon Muğlalı işinden ekmeğinden sağlığından olacaktır” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: MA