İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Türkiye’ye Libya’da askeri müdahaleden kaçınılması çağrısı yaptı. Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa ise Türkiye’ye Güney Kıbrıs’tan tepki gösterdi
Türkiye’nin Suriye’nin ardından Libya’daki iç savaşa müdahil olma girişimlerinin yankıları sürüyor. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme planına karşı çıkarak, askeri müdahaleden kaçınılması çağrısı yaptı. Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa ise Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi adımının ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti.
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa, Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi adımının ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti. Kıbrıslı mevkidaşı Demetris Syllouris ile birlikte ortak açıklama yapan Salih İsa, Türkiye’nin eylemlerinin gerginliği artırdığını ve bölgeyi daha geniş ölçekte istikrarsızlaştırdığını söyledi.
“Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme isteği kabul edilemez bir durum” diyen İsa, “Böylesi istenmeyen bir müdahale, dostane bir ülkenin işlerinde karışıklığa neden olur” ifadelerini kullandı.
General Halife Hafter ile birlikte hareket eden Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa ve Syllouris, Ankara’nın Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı kınadıklarını da dile getirdi. Ayrıca Tobruk merkezli hükümetin Temsilciler Meclisi Başkanı, Trablus hükümetinin Türkiye ile anlaşma yapma yetkisinin bulunmadığını ifade etti.
Bu arada İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Türkiye’ye askeri müdahaleden kaçınması çağrısı yaptı. Ülkede her yıl sonu düzenlenen geleneksel basın toplantısında konuşan Conte, İtalya’nın siyasi çözümden yana olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile telefonda görüştüğünü belirten Conte, Ankara’nın “Libya’ya müdahalesinin gerilimi daha da artıracağını” meslektaşlarına ilettiğini söyledi.
Libya’da iki farklı yönetim bulunuyor
Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin Muammer Kaddafi’yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya’da birden fazla yönetim bulunuyor. Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü
Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk ketninde bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti. Tobruk merkezli hükümeti Mısır, Suudi Arabistan, bazı Körfez ülkeleri ve Rusya destekliyor.
Birleşmiş Milletler tarafından meşru yönetim olarak tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise Ankara ile yakın ilişki içerisinde.Türkiye ile Libya’daki UMH arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı.
DIŞ HABERLER