Dikili ilçesinde altın madeni için yapılan kapasite artırımına karşı itirazı haklı bulan Danıştay, bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması için dosyayı yerel mahkemeye iade etti
İzmir’in Dikili ilçesinde uzun yıllardır faaliyet gösteren, kapasite artışı ile bölgede tarım ve hayvancılığın yanı sıra su kaynaklarını tehdit ederek ekolojik sistem üzerinde olumsuz etkilere neden olan Çukuralan Altın Madeni’ne yönelik hukuk mücadelesinde yeni gelişme yaşandı. Koza Altın İşletmeleri Şirketi’nin Dikili’deki Çukuralan Altın Madeni üçüncü kapasite artırımı için Danıştay 6. Dairesi, kararı bozarak dosyayı yerel mahkemeye iade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mahkemenin kararını sanal medya hesabından paylaşarak, sevinçli ve umutlu olduklarını belirtti.
Yürütmeyi durdurma davası
Dikili’de Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlığın “olumlu” kararı üzerine Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), Bergama Çevre Platformu ve Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyelerinin de bulunduğu 19 yurttaş, yürütmenin durdurulması için 7 Eylül 2020’de İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Danıştay’a itirazda bulunuldu
10 Mart 2021’de davaya İzmir Büyükşehir Belediyesi de müdahil oldu. Mahkemenin ÇED olumlu kararının iptaline yönelik başvuruyu reddetmesinin ardından belediye ve çevre örgütleri, Danıştay’a itirazda bulundu.
Danıştay 6. Dairesi, itirazı haklı buldu
Dosyayı inceleyen Danıştay 6. Dairesi, itirazı haklı buldu. Yeraltı ocaklarında keşif yapılmadığına yönelik iddiaları değerlendiren Danıştay, yerel mahkemenin bu konulara yönelik değerlendirme yapmadığına ve keşif tutanağında yeraltı ocaklarında keşif yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi bulunmadığına dikkat çekti. Daire, ek bilirkişi raporu alınması veya bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasını isteyerek, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.
İZMİR