Bölge Mahkemesi kararına rağmen Urfa’da çiftçilere enerjilerini kesme tehdidi
Mardin’de bin 500’e yakın çiftçinin elektriğini kesmiş, 240 köyü karanlıkta bırakmıştı. Bunun üzerine mahkemeye giden köylüler haklı bulunmuş, ardından Dicle Eleketrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) Bölge Mahkemesi’ne taşıdığı dosyada çiftçilerin haklılığı onaylanmıştı. Ancak mahkeme kararlarına uymayan şirket bölge çiftçilerinin enerjilerini kesmeyi bu kez Urfa’da sürdüreceğini açıkladı. Urfa’da 12 bin 600 tarımsal sulama abonesinin Dicle Elektrik’e elektrik borcu bulunduğunu açıklayan şirket, borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin enerjisinin, hatları toplanmak suretiyle kesileceğini duyurdu. İktidarın tarım politikaları nedeniyle şekerin hatta samanın bile ithal edilmesiyle birlikte ithal edilmeyen tarım ürünü neredeyse kalmadı. Sudan çiftçilerini ve Sudan’ı kalkındırma iddiası ile 820 çeşit tarımsal ürün alımı için anlaşma yapan iktidar, özellikle Kürt çiftçilerinin zor durumuna gözünü kulağını kapatmış durumda. Üretimlerle elde ettikleri ürün bedelleri enerji giderlerini karşılayamaz duruma gelen çiftçinin ise tarım desteklerine DEDAŞ’ın banka hesabından el koyup kendi hesabına aktardığı biliniyor. TİGEM eliyle Sudan’da yüzbinlerce dekar arazi kiralayan iktidarın Sudanlı çiftçiyi destekleyeceğini düşünen kimsenin olmamasına rağmen, iktidarın Kürt düşmanlığı yaptığına dair birçok iddia bulunuyor.
Kürt çiftçi köleleştirilmek isteniyor
Bölgeye yapılan devasa büyüklükte barajlar inşa edilmesine karşın ana kanal dışında dağıtım kanallarının büyük bölümü yapılmamış veya yapılandan çiftçinin yararlanması engellenmiştir. Bu uygulamanın çiftçiyi DEDAŞ’a mahkum etme politikasından başkaca bir şey olması mümkün görülmüyor. Türkiye’de son 5-6 yılda ortaya çıkan enerji arz fazlası, hem enerji üreten şirketlere hem de dağıtım şirketlerine enerji pazarı yaratılmasının tarımsal sulamada uygulanıyor olması Kürt çiftçilerini köleleştirme adımı olarak değerlendirilmektedir. Anadolu’nun hemen her yerinde su dağıtım kanallarının inşa edilmiş olmasına karşın yıllardır bölgede ana kanalların dahi henüz bitirilmemiş olması dikkat çekiyor.
Bloke değil direkt el koyuyorlar
Dicle Elektrik Dağıtım Ş.Urfa İl Müdürü Osman Hondu’nun çiftçilere açık bir dille hakaret ettiği iddia edilen konuşmasında, çiftçilerin hesaplarına artık bloke uygulanmadığını ancak alacaklarını çiftçi hesaplarından direkt olarak aldıklarını şu sözlerle açıkladı: “Bahse konu Bakanlar Kurulu kararı ve uygulama tebliği yürürlükte olmadığından böyle bir çiftçinin destekleme primine bloke koyma tarzında uygulamamız da söz konusu değildir. Şu anda uygulanmakta olan DSİ Genel Müdürlüğü’nün Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme ve Bakım Ücreti veya Su Kullanım Hizmet Bedeli ile Elektrik Enerjisi Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsal Destekleme Ödemelerinden Mahsuben Alınmasına İlişkin Tebliğidir. Dolayısıyla bloke uygulaması yoktur.” Hondu’nun ifadesi tahsilatın blokajla değil anında gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Müdür Hondu’nun ifade ettiği DSİ tebliğinde enerji bedellerinin dekar başı bir fiyatla tahsil edilmesi yer almaktadır. Bu illegal tahsilat biçimiyle, çiftçi enerji kullanmasa bile bu faturayı ödemekle yükümlü kılınmaktadır. Bu uygulamayla tahsilat yapan DEDAŞ’ın çiftçilerin borcundan söz etmesi ya da buna bir bedel koyması imkansız olduğu belirtilmektedir. Mahkemenin vermiş olduğu kararda bu açık biçimde vurgulanmıştır. Çiftçiyle bir anlaşma imzalanmaması koşullarında böyle bir uygulamanın yasal olamayacağı mahkemece karara bağlanmıştır. Yine Urfa’da 2 yıl önce bir çiftçinin yağmur sularıyla biriktirdiği suyu benzinli su motoru ile alıp tarlalarını sulama yapması sonrası bu çiftçiye de yüklü miktarda fatura bile olmayan notlar göndererek tahsilata girişti.
EKOLOJİ SERVİSİ