Demokratik Birlik İnisiyatifi, Riha’da farklı toplumsal kesimlerin bir araya gelmesi için ilk halk buluşmasını gerçekleştirdi
Demokratik Toplum İnisiyatifi, Riha’da ilk halk buluşmasını gerçekleştirdi. Panel şeklinde gerçekleştirilen buluşma Riha Barosu konferans salonunda düzenlendi. Panelin yapılacağı salona “Bi yekîtiyê emê bi serkevin” pankartı açıldı. Panele, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili ve inisiyatif Eşsözcüsü Mehmet Kamaç, DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha il örgütleri, Riha Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti Riha Gençlik Meclisi, DEM Partili ilçe belediye eşbaşkanları, Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra kentte bulunan çok sayıda demokratik kurumlar, meslek odaları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan panel, divanın belirlenmesiyle devam etti. Panelde konuşan Mehmet Kamaç, Kürtlerin kendi topraklarında yıllarca yaşadığını ancak yıllarca yok sayıldığını ifade etti. “Kürtler tarihleri boyunca varlıklarının, kültürlerinin, dilinin yok sayan bir soykırım saldırısıyla karşı karşıya kaldı” diyen Kamaç, “Buna maruz kalmasının temel sebeplerinden biri Kürtlerin birlik olmaması ve buna dair politika yürütememesidir. Kürt halkını yok etmeye çalışanlar sorunları daha da sıkıntılı hale getirmeye çalıştı. Biz de bu süreçte bir birlik sağlanması amacıyla çalışmalar yürüttük yürütüyoruz. Halkın içerisinde gezdikçe farklılıkları gördük. Biz kimseye, ‘Bir çatı oluşturduk gelin sizde burada durun’ demiyoruz. Biz, bunu birlikte inşa edelim diyoruz. Bu zamana kadar da çalışmalarımızı böyle yürüttük. Evet hala bu inisiyatife dahil olmak istemeyenler vardı ancak çalışmalarımızı yine de ısrarlı bir şekilde sürdürdük. Bu inisiyatife üye olan her kurum ve kuruluşun eleştirisini, talebini alarak yol yürüdük. Bu inisiyatif bir partinin ya da ideolojinin inisiyatifi değildir. Kürt halkının inisiyatifidir. Ve bu haliyle bu süreçte tarihi bir rol üstlenecektir” ifadelerini kullandı.
Rojava Devrimi ardından Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi içerisinde oluşan yönetime işaret eden Kamaç, “Qmamişlo’dan Reqa’ya kadar herkesi ziyaret ettik. Bize, ‘Biz tarihimizde ilk defa kendi örgütlenmemizi yapıyoruz’ dediler. Bizler de Bakur’da bu birlik ruhuyla bunu inşa edeceğiz” dedi.
Panel, soru cevap şeklinde devam etti. Katılımcılar, devletin başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tutsakları tahliye etmemesine tepki gösterdi. Katılımcılar, Türkiye’de barışın olabilmesi için Kürtlerin demokratik haklarına sahip olması ve demokratik kanalların açılması gerektiğine işaret eti.
Soru cevap ardından panel sona erdi.
Kaynak: MA