Van, Urfa ve İzmir’de iş cinayetleri yaşandı. İzmir’de kule vincine bakım yapan işçi Dinç’in 30 metreden düşerek hayatı kaybettiği olayı inceleyen İSİG üyeleri, ‘Dinç’in hayatta kalabilmesini sağlayacak yaşam halatı yoktu’ dedi
İhmal sonucu çalışma yaşamında yaşamı yitiren işçilere her gün bir yenisi ekleniyor. Urfa’nın merkez Eyyübiye ilçesinde çalıştığı inşaattan düşerek ağır yaralanan Suriyeli işçi Xalil Xamidaş (30), yaşamını yitirdi. Önceki gün ise Van İpekyolu’nda iş makinesinin kopan parçası altında kalan Selim Eco isimli işçi yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), çalışma yaşamında yaşanan ölümlerin en büyük nedeninin işçi güvenliğini sağlamayan işverenler olduğunu raporlarıyla ortaya koyuyor. Yine 24 Mart’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi Karabağlar Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap’taki inşaatta kule vincine bakım yapan işçi Ali Ekber Dinç (50), hayatını kaybetti. İSİG Meclisi üyeleri olay yerinde gözlemde bulundu ve Dinç’in yaşamını yitirmesine tanık olan işçiler ile görüştü.
Tanıkların anlatımına göre kule vincinde makaralı sistemle yükün ileri ve geri hareketini sağlayan bölüm olan şaryo sepeti (kanca arabası) halatı değiştiriliyordu ve bu sırada halat koptu. Vinç eski ve paslıydı, makinayı durdurmaya yarayan fren sistemi çalışmadı. Halatı kopan sepet hızla kule vincinin gövdesine çarptı ve çarpma sonucu sepetin korkuluğu kırıldı. Emniyet kemeri kırılan korkuluğa bağlı olan bakım işçisi Dinç, çapmanın etkisiyle sepetinden fırlayarak 30 metreden yere düştü ve hayatını kaybetti.
İş denetimi ve kontrolü yok
Olay yerinde incelemelerde bulunan İSİG üyelerinin işyerinde iş denetimi kontrolü olmadığını tespit etti. Kopan halatın yeterli bakımı ve onarımı yapılmamıştı. Kule vincinde yaşam halatı olmadığı için de Dinç, emniyet kemerini sepete bağlamıştı. İSİG üyeleri yaptıkları araştırmalar sonucu iş cinayeti hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “İş cinayetinin İzmir Büyükşehir Belediyesi, Folkart A.Ş. ve işyerindeki diğer taşeron şirketlerdir. Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş müfettişleri gerekli ve yeterli denetimleri yapması gerekirken, bu iş cinayetlerine göz yumulmaktadır. Eski, ömrünü tamamlamış, bakımsız kule vinçlerin kullanımına izin verilmektedir.” İş cinayetlerinin önünün alınması için önerilerde bulunan İSİG üyeleri, “Kule vinçlerin kurulumundan işletilmesine kadar tüm aşamalarında uzman ve sertifikalı mühendisler görevlendirilmeli, Makine Mühendisleri Odası’nın bu süreçte denetim hakkı olmalı. Periyodik kontroller düzenli olarak yapılmalı. Tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimleri olmalı ve iş müfettişleri tarafından denetlenmeli” ifadelerine yer verdi.
Beton pompa işçinin üstüne düştü
Van’ın İpekyolu ilçesinde iş makinesinin kopan parçasının altında kalan bir işçi hayatını kaybetti. İskele Caddesi’nde yapımı süren inşaatın 6. katında beton dökme işlemi sırasında, iş makinesinin pompası kırıldı. Kırılan pompanın parçası 38 yaşındaki inşaat işçisi Selim Eco’nun üzerine düştü. Eco olay yerinde yaşamını yitirdi.
Çalıştığı inşaattan düşen işçi öldü
Urfa’nın merkez Eyyübiye ilçesinde çalıştığı inşaattan düşerek ağır yaralanan Suriyeli işçi Xalil Xamidaş (30), yaşamını yitirdi. 27 Mart’ta kalıpçı olarak çalıştığı inşaatın 3. katından düşen ve ağır yaralı bir şekilde Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Xamidaş, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde dün gece yaşamını yitirdi.
HABER MERKEZİ