Denizli’de kurulması planlanan ve 50 bin civarında zeytin ağacının kesilmesine yol açacak olan 300MW’lık kömür yakıtlı Avdan Termik Santrali’ne karşı Denizli halkının tepkisi büyüyor
Enerji ihtiyacı olammasına karşın ve küresel ısınmaya neden olan etkisi tüm dünya tarafından kabul edilen termik santrallere Türkiye’de sınırsız destek verilmeye devam ediliyor. Avdan Madencilik Enerji San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Denizli’nin Kale ve Tavas ilçeleri sınırları içinde kurulması planlanan toplam 300 MW kapasiteli Avdan Termik Santrali’ne karşı tepkilerise her geçen gün artıyor. Denizli Barosu, TMMOB’ye bağlı Odaların Denizli Şubeleri, Denizli Tabip Odası, heyet termik santral projesinin kurulmak istendiği alanda incelemelerde bulundu.
Bölge tamamen tarım alanı
Proje sahası ve çevresinde tarımsal faaliyetlerde bulunulduğunu söyleyen Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, “Burası zeytinlik alandır, burada termik santral kuramazsınız. Bu sene dahi dikilmesi için 15 bin fidan dağıttım. Bu arazilerde zeytinin yanı sıra buğday, arpa, nohut gibi hertürlü tarımsal ürün yetiştiriliyor. Biz sağlıklı yaşam sağlıklı çevrede olur diyoruz ve termik santrale karşı çıkıyoruz” dedi. Tüm dünyada Kovid -19 gündemi nedeniyle sağlıkla ilgili seferberlik ilan edilirken, Türkiye’de bu durumun sermaye adına birfırsata çevrildiğine işaret edildi. Denizli Büyük Menderes İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Mustafa Çallıca, “Biliyoruz ekosisteme yapılan müdahale bütün canlılara yapılan müdahaledir. Doğanın bir hükmedeni değil, bir parçası olduğumuzu kabul edemedik. Biz de havamıza, suyumuza, toprağımıza ve en önemlisi bütün canlı ve insanların sağlıklı yaşam haklarına karşı yapılacak bütün müdahalelerin karşısındayız” dedi.
Zeytinliğe santral kuramazsınız
Denizli Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ozan Orpak ise, “Denizli Barosu olarak, bu termik santralle ilgili sürece müdahil olduğumuzu kamuoyuyla paylaştık. Bölgede en az 10 yaşında olan birçok zeytin ağacı mevcut. Zeytin mevzuatı açıktır. Bir zeytin bahçesine 3 Km’den daha yakın mesafede termik santrali kuramazsınız. Hukuk ayaklar altına alınıyor. Bir diğer husus, bu topraklarfaydalı tarım arazileridir. İnsanlar, binlerce yıldır burada yaşamakta, bu topraklardan beslenmekteler. Burada doğa katledilmek istenmektedir” dedi. TMMOB adına konuşan Cüneyt Zeytinci ise Türkiye’deki enerji sorununa dikkat çekerken, “Termik santraller kamu yararı, bölge halkının menfaatleri, ekoloji ve sürdürülebilirlik açısından kesinlikle uygun yapılar değildir” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ