1938 Dersim katliamının yönetildiği askeri kışlanın ‘Tunceli Müzesi’ne dönüştürülmesine, ‘Tunceli, 38 operasyonunun adıdır’ diyerek tepki gösteren DAM, ‘Katliam zihniyeti devam ediyor’ dedi
Dersim kent merkezinde 1935 ile 1937 yıllarında askeri kışla olarak inşa edilen ve 1949 yılına kadar kullanılan yapı, “Tunceli Müzesi”ne dönüştürüldü. Dersim 38 katliamının yönetildiği ve işkencelerin yapıldığı yer olarak bilinen askeri kışlada, Kültür Bakanlığı tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Kentteki sivil toplum örgütlerinin yapının hafıza merkezi olması için yaptığı Dersim Arkeoloji ve Etnografya Müzesi talebi ise kabul edilmedi. Dün yapılan müze açılışı tepkilere neden oldu.
‘Hafıza Merkezi Müzesi’ talebi reddedildi
Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM), konuya ilişkin sosyal medyada yaptığı açıklamada, katliam zihniyetinin devam ettiğini belirterek, STK, kurum ve derneklerin önerilerine rağmen Tunceli Müzesi olarak açıldığını ve bu yerin tarihi bir önemi olduğunu belirtti. Dersim katliamının yürütüldüğü mekanlardan biri olduğu vurgulanan açıklamada, böyle acı bir yönü olan bir mekanın hafıza merkezi olarak kalması talebinde bulunulduğu ancak talebin reddedildiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca müze isminin “Tunceli Müzesi” olarak konulmasının ise o zamanki zihniyetin devam ettiğini gösterdiği vurgulanarak, “Tunceli, 38 operasyonunun adıdır. Kabul etmiyoruz. Üstelik müze olarak belirlenen yer Dersim 38 soykırımının doğrudan yönetildiği bir kışla” denildi.
DERSİM