PKK kongresinde alınan kararlara ilişkin konuşan DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, sürecin Meclis’te ilerlemesi gerektiğini belirterek, tüm partilerin sürece katkı sunması gerektiğini söyledi
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” sonrası 5-7 Mayıs tarihleri arasında 12. Kongresi’ni gerçekleştirdi. 12 Mayıs’ta kongrenin tarihi kararlarını açıklayan PKK, Meclis’e ve muhalefete de “tarihi sorumlulukla rolünü oynaması” yönünde çağrı yaptı. DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, PKK’nin 12’inci Kongresi’nde açığa çıkan mesajlar ve Meclis’in rolüne dair değerlendirmelerde bulundu.
Turgut Özal döneminde başlayan çözüm sürecinin kesintiye uğradığını hatırlatan Mehmet Emin Ekmen, “Biz 1993’ten bu yana 13 kere bu ve benzeri girişimlerin olduğunu ama bir türlü netice alınamadığını biliyoruz. Bu hafızanın doğru değerlendirilmesi gerekir” dedi.
‘Özel önem atfediliyor’
Yeni dönemin iki boyutlu ilerleyeceğini belirten Mehmet Emin Ekmen, ilk olarak silahların teslimi ve PKK’lilerin hukuki statülerinin hızla netleştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. İkinci boyutun ise Meclis olduğunu kaydeden Mehmet Emin Ekmen, “İlk günden beri hem Sayın Bahçeli, hem Sayın Erdoğan hem de İmralı bu sürece dair özel bir önem atfediyor. Ama şu ana kadar Meclis’ten bir adım atılmadı. İmralı heyeti ve DEM gibi iktidar ve devlet te siyasi partilerin bilgilendirilmeli” diye belirtti.
Meclisin atması gereken adımlar
Mehmet Emin Ekmen, Meclis’in sürece dair üç somut adım atması gerektiğini belirtti. İlkinin, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis’i toplantıya çağırarak, genel bir görüşme açması ve tüm siyasi partilerin pozisyonlarını resmen kayda geçirmesi olduğuna dikkat çeken Ekmen, ikincisinin Kurtulmuş başkanlığında ve tüm siyasi partilerin en üst düzeyde temsiliyle bir izleme komisyonunun kurulması olduğunu ifade etti. Ekmen, komisyonun hem PKK’nin fesih sürecini izlemesi hem de Meclis’te yapılması gereken düzenlemeleri ele alması gerektiğini ifade etti. Ekmen, üçüncü olarak da demokratikleşme ve anayasal reformlara dair iktidar tarafından yapılması planlanan düzenlemelerin Meclis sistemine sevk edilmesi gerektiğini söyledi.
Reform açıklamaları
İktidar temsilcilerinden bu süreçte birçok reform açıklaması geldiğini hatırlatan Mehmet Emin Ekmen, “Sayın Erdoğan ve Bahçeli’nin, anayasal reformlara dair çok sayıda söylemi oldu. Son dönemde Ömer Çelik, Efkan Ala, Mehmet Uçum gibi isimlerden bu çağrıları daha güçlü ve tekraren duymaya başladık” dedi. Bu açıklamaların bir metne dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Ekmen, “Yani temel bir metin olacak ki, biz bununla ilgili eksiği tamamlayalım, yanlışa itiraz edelim. Fesih sürecinin sahada başarıyla tamamlanması, tarafların içinden, dışından, bölgesel ya da uluslararası dinamiklerden kaynaklanacak olası provokasyonlara ve müdahalelere karşı dirençli ve inançlı bir süreç yürütülmesi Meclis’in devreye alınması ile mümkün olur” ifadelerini kullandı.
‘Toplumsal ve siyasal uzlaşma’
Sürecin başarısının ancak geniş, toplumsal ve siyasal uzlaşmayla mümkün olabileceğini söyleyen Mehmet Emin Ekmen, “Muhalefet ilk günden itibaren bu sürece destek verdi. İçinde bulunduğu bütün soruşturma yağmuruna rağmen CHP desteğini sıcak ve canlı tutuyor. DEVA Partisi, Saadet, Gelecek, Yeniden Refah, HÜDAPAR ve benzeri birçok parti bu konuda Meclis’te açık bir destek sundu” dedi. Ekmen, bu desteğin anlamlı hale gelebilmesi için iktidarın kapsayıcı ve çoğulcu katılım mekanizmalarını işletmesi gerektiğini belirtti.
‘Muhalefet nasıl katkı sağlayacak?’
Mehmet Emin Ekmen, “İktidar şimdiye kadar alıştığı şekliyle bir kanunu ya da anayasa metnini Meclis’e getirip virgülüne harfine dokundurtmadan geçirtmeye kalkarsa, o zaman muhalefet nasıl katkı sunacak?” diye sordu. Bunun yerine iktidarın bir teklif hazırlayıp önce ikili görüşmelerle, ardından Meclis zemininde açık bir tartışma süreci başlatması gerektiğini ifade ederek, “Sunulan tekliflerin nihai bir metin değil, bir tartışma zemini olduğunu ifade eder; ‘buyurun, beraberce konuşalım’ derse, muhalefet pozitif katkı sunacak bir yerde duruyor” dedi.
Haber: Fırat Can Arslan / MA