Doğa güzeldir. Sevmeyenimiz yoktur. Her bunaldığımızda kendimizi doğaya atmak, ferahlamak isteriz. Binbir çeşit çiçeği, türlü böceği, ağaçları, hayvanları, meraları, insanlarıyla güzeldir kırlar, bayırlar, dağlar, ovalar.
Doğayı güzel kılan da, bu canlı birlikteliği, tahrip edilmemiş cansız varlıklar. Ancak onlar da yok ediliyor; birer, birer…
Doğaya zarar verenler bazı insanlar tarafından sevilmez, bazı insanlar alkışlar doğa tahripçilerini. İnsan bu, o da, türlü türlü(!) Bir hükümetimiz var, geçmişinde on yıllar olan. Seveni var sevmeyeni var. Başarılı bulan var, bulmayan var. Çiftçiler seviyor mu diye anlamak için araştırma yapmış Doktar.
Araştırmasının adını da “Çiftçinin Nabzı” koymuş. Doktar’ın araştırması 3 bin 100 çiftçiyi kapsıyor. Her bölgede, farklı ürün üreten en az 100 çiftçiye ulaşmış. Sonuçları Türkiye dağılımına göre ağırlıklandırmış. Bakalım sonuçlarına.
“Devletin tarım politikalarından memnun musunuz?” sorusuna çiftçilerin yüzde 70’i memnun olmadığını söylemiş. Araştırmanın ayrıntılarına göre, bu soruya çiftçilerin yüzde 19’u hiç memnun olmadığını, yüzde 51’i memnun olmadığını belirtmiş. Yüzde 10’u kararsız olduğunu, uygulanan politikalardan kesinlikle memnun olduğunu belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 2. Yüzde 17’si de memnun olduğunu belirtmiş.
AKP tarım politikalarında ‘başarılı’(!)
Araştırma sonuçları tersini söylese de, bu veriler AKP’nin tarım politikalarında “başarılı” olduğunu da kanıtlıyor. Şöyle ki; AKP’nin tarım politikaları çiftçiliği ortadan kaldırmak değil miydi zaten?
Evet. Rakamlarda zaten onu söylüyor. Bahçeye domates tohumu ekip, patlıcan elde edebilir misiniz? Hayır, edemezsiniz! O zaman verilerin böyle çıkmasında şaşırmaya da gerek yok.
Araştırmanın bence en önemli sonucu; cümle alemin bildiğini, çiftçinin çoktan yaşadıklarından öğrendiğini, yani farkında olduğunun rakamlarla resmedilmiş olması. AKP’nin çiftçi karşıtı, şirket yanlısı tarım politikaları uyguladığının tescil edilmesidir. Ne olacak şimdi? Muhalefet partileri, görüşleriniz?