Kürt Pen Eşbaşkanı Sami Tan, Dil ve Kültür Ağı toplantısında 45 kişilik bir danışma kurulu oluşturulduğunu belirtti
Diyarbakır’da Kürt yazar, aydın, sanatçı ve siyasetçiler, Kürt kültürü ve dilinin kaybolmaması için geçtiğimiz Cumartesi günü “Dil ve Kültür Ağı” adıyla iki günlük toplantı düzenledi. Toplantı sonunda 7 kişilik sekretaryası bulunan 45 kişilik bir danışma kurulu oluşturuldu. Kürt Pen Eşbaşkanı Sami Tan ve Yazar Fuat Önen, “Dil ve Kültür Ağı” ile ilgili yapacakları çalışmalara ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.
‘Dil ulusal birliğin esas direğidir’
Dilin korunması ve gelişmesi için bir plan olması gerektiğini ifade eden Önen, yaptıkları toplantılarda nasıl bir planlama olması gerektiği, dilin bir kimlik haline nasıl getirilebileceği üzerine tartışmalar yürüttüklerini anlattı. Önen, “Bana göre dil bir ulusun esas direğidir. Dilin korunması her zaman ulusun korunmasıdır. Türk devleti yüzyıllardır coğrafya ve milletimizin gerçeğini ortadan kaldırma çabası içerisindedir” dedi.
‘Ulusal birlik için olumlu bir etki yaratacak’
Kürt dilinin Kürdistan topraklarında tanımlanması gerektiğini vurgulayan Önen, yaptıkları çalışmaların yüzyıldır devam eden jenoside karşı bir çalışma olduğunu belirterek, “Kürt milletini ortadan kaldırmak istiyorlar. Onun için dilimizi topraklarımızda ve milletimizin gerçekliğine göre tanımlamamız gerekiyor. “Dil herkesin dilidir” diyen Önen, farklı düşünceye sahip siyasi partilere ve kişilere bakılmadan dil için birlik planı yapılması halinde, ulusal birlik üzerinde olumlu bir etki yaratacağını kaydetti.
45 kişilik bir danışma kurulu oluşturuldu
Kürt Pen Eşbaşkanı Sami Tan ise daha önce yaptıkları toplantılara değinerek, bunun bir başlangıç olduğunu belirtti. Geniş kapsamlı bir çalışma grubu oluşturacaklarını, bir atölye kurup farklı kültür ve dil tartışmaları yürüteceklerine işaret eden Tan, “Ona göre bir rapor çıkartılıp bir program hazırlanacak. Birçok kişi ve ilgili kurumların katılımını sağlayacağız. Eğitim konusunda veya toplumsal çalışmalarda ne yapılabilir? Mesleki kurumlar ve sendika ne yapabilir? Buna göre bir program çıkaracağız. 45 kişilik bir danışma kurulu oluşturuldu, yakın Münakaşalarımız ve muhatabımız halktır. Akıl ve bilinçle dil ve kültürümüze sahip çıkacağız” dedi.
Kurumlar arası kordinasyon
Yeni neslin Kürt dili ile eğitim alması ve mevcut kurumların güçlendirilmesi gerektiğini belirten Tan, yapacakları çalışmaları denetlemek için kurumlar arasında bir koordinasyon kurulması önerisi yaptı. Tan, “Çalışmalar kurala uygun hale getirilecek. Herkes başına buyruk hareket etmeyecek. Kurumlar yine çalışmalarını yürütsün ama aralarında ahenkli bir koordinasyon olsun” diye konuştu. Dil ve Kültür Ağı ile ulusal birliğin birbirini tamamlayacağını belirten Tan, farklı düşünce ve inançlar temelinde daha güçlü bir Kürt dili ve kültürü ile yan yana gelerek çalışmalarını yürüteceklerini söyledi. Bu çalışmaların siyasi olarak bir yakınlaşmayı getirdiğine dikkat çeken Tan, halkın özgürlüğü ve çıkarlarını esas alan bir program öne çıkaracaklarını, bunun da ulusal birliğin oluşumu için kolaylaştırıcı olacağını ifade etti.