dilop dergisinin Ocak–Şubat aylarını kapsayan 37. sayısı çıktı
İki aylık periyotlarla Türkçe ve Kürtçe yayımlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Ocak–Şubat aylarını kapsayan 37. sayısı çıktı.
2025’in ilk sayısında, umut ve mücadele takvimini güncelleme ve yeniden tarihin özneleri olarak ayağa kalkma temennileri ile Sezai Sarığlu ve Yildiz Çakar yeni yıla dair yazılarıyla yer alıyor.
Bu sayının dosya konusu ise “Suriye Denklemi ve ‘Çözüm’ Tartışması” olarak belirlendi.
Derginin tanıtımım bülteninde şu ifadeler yer aldı: “Suriye yönetimi Türkiye’nin de desteklediği ve başını HTŞ’nin çektiği, çoğu radikal İslamcı silahlı örgütlerin eline geçti. Bu gelişme AKP kanadında bir “fetih” algısı olarak yansıtıldı. AKP bir yandan Suriye’deki Kürtlerin kazanımlarının ortadan kaldırılması için YPG/SDG’nin tasfiyesini, öte yandan da Abdullah Öcalan’la görüşme ve olası “Barış Süreci”ni gündeminde tutuyor. Dosya sayfalarında Mesut Yeğen, Recep Maraşlı, Faik Bulut, Sinan Çiftyürek ve Erdoğan Aydın farklılıklar, çelişik dinamikler barındıran Suriye denklemini ve ekim ayından bu yana devam eden ‘çözüm’ tartışmalarını masaya yatırıyor.”
Kapağında Delawer Omar’ın Suriye’de yaşanan gelişmelerin halklar üzerindeki etkisini işleyen resmine yer verilen dergide; Buse Vurdu, Kasım ayında yapılan “Dünya Neolitik Kongresi”nde yürütülen tartışmalar ışığında, bölgedeki çatışma/savaşın arkeolojik kazılar ve kültürel mirasa etkilerini ele alıyor.
Söyleşiler ve şiirler
Dergide iki şair ile söyleşi yer alıyor. Rojhat Turgut’un 30 yıllık tutsaklığın ardından tahliye edilen şair İlhan Sami Çomak ile yaptığı söyleşide Çomak, “Yönümü hep dışarıya, temizliğe, genişliğe çevirdim” diyor. Diğer söyleşi ise Rêzan Diljen’in yazarlığının 50. yılını kutlayan Berken Bereh ile yaptığı Kürtçe söyleşi.
Berîvan Matyar’ın Erivan gezisinde Kürtlerin tarihi ve kültürüne dair izlenimlerini Kürtçe kaleme aldığı bu sayıda, Mehmet Orhan ise Aralık ayında Mêrdîn’de heykelden seramiğe, resimden ağaç formlarından soyutlamalara uzanan “Parmak Damgası” sergisine dair yazdı.
Fewzî Bilge, Selamî Esen, Zafer Yörük, Kemal İnal, Ömer Dılsoz, Dr. Eskerê Boyîk, Berken Bereh, Uygur Orhan, Qedrî Êlxo Mehmet Ufuk Gültekin ise bu sayıda yazı ve şiirlerine yer verilen diğer isimlerden bazıları.
KÜLTÜR SERVİSİ