Dipsizgöl Köyü’nde tarım arazilerinin üzerine selestit ocağı kurulmak isteniyor. Hem mera alanlarını hem de yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Seyid Kasım Baba ziyaretini etkileyecek projeye köylüler tepkili
Duygu Kıt
Sivas Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl köyü mera alanları ile yöre halkı tarafından kutsal sayılan Seyid Kasım Baba mevkiini kapsayan ziyaret bölgesine BARİT Maden Türk Anonim Şirketi tarafından selestit ocağı yapılmak isteniyor. “ÇED raporu gerekli değildir” kararı ile mera arazisi üzerine kurulmak istenen ocağın projesinin iptali için köylüler yargı yoluna gitti. Şirket ise resmi sitesinde yaptığı açıklamada 6 milyon 600 bin TL yatırım ile bölgede selestit(stronsiyum tuzu) üretimi gerçekleştireceğini duyurdu.
‘Projenin durdurulmasını istiyoruz’
Köylülerden Çınar Doğan selestit ocağının yapılmak istendiği alanın yöre halkı tarafından kutsal kabul edildiğini belirtti. Çınar Doğan köylüler olarak projeye ilişkin itirazlarını şu şekilde anlattı: “Sonbahar döneminde açıklanan maden projesine karşı köylüler olarak itiraz ettik. Maden projesine ilişkin ÇED gerekli değildir kararı ile projenin fiilen işletilmesi halinde, bölgede yer alan tarihi dokunun yok edilmesi veya bozulmasıyla ileride telafisi mümkün olmayan bir zarar oluşacaktır. Proje alanında sıralı bir şekilde yer alan ve doğal ‘Çin Seddi’ görünümünde kayalıklar bulunuyor. Uzman kişiler tarafından yerinde inceleme yapıldığında doğal ‘Çin Seddi’ görünümündeki bu kayalıklar kolaylıkla tespit edilebilecektir. Ayrıca proje alanının alt kısmında yer alan tarihi mezarların ve eski yerleşime ait kalıntıların bulunması da ÇED Raporu’nu, hatta maden projesinin durdurulmasını ve iptalini gerekli kılmaktadır.”
‘Proje ile su kaynakları kuruyacak’
Proje bölgesinde ayrıca birçok endemik bitki türünün bulunduğunu ve proje faaliyeti sonucunda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çınar Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer yandan bölgemiz endemik bitkiler açısından oldukça zengin. İki çiçekli safran, Top diken, Kuş ayağı otu, sarı sığırkuyruğu gibi endemik bitkilerin yaşam alanı. Yanı sıra alan Dipsizgöl köyü ile diğer köylerin su kaynağını ve tarım alanını oluşturmakta. Bu sebepler projenin durdurulması ve ÇED Gerekli Değildir kararının doğal olarak iptali için oldukça önemli hususlar. Ayrıca projenin işletilmesi halinde, bölgede su kaynaklarının kuruması ve kirlenmesi, oluşacak yoğun toz kütlesinin tarım arazilerini olumsuz etkilemesi, hayvancılık için gerekli mera alanının daralması ve endemik bitkilerin yok olması söz konusu olacaktır.”