İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının iptal davası 28 Nisan’da görülecek
Kadınlara yönelik şiddeti önleyici ve koruyucu mekanizmalara sahip İstanbul Sözleşmesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 1 Temmuz 2021’de resmi olarak kaldırıldı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi (DBKHM) tarafından açılan iptal davasında mütalaa verilmişti. Danıştay Başsavcılığı, sözleşmeden çekilme kararının “hukuka aykırı” olduğu yönünde görüş bildirmişti. Sözleşmenin feshine ilişkin ise 28 Nisan’da Ankara Danıştay binasında ilk duruşma görülecek. Duruşmada Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin avukatları savunmasını sunacak.
Danıştay itirazı haklı buldu
Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Hatice Demir, “Bu karar kadınlar açısından korkunç bir karardır. Bizler bulunduğumuz yerellerde bu karara karşı eylem ve etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Bu karara karşı Danıştay’da bir dava açtık. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak tamamen Meclis’in yetkisindedir. İstanbul Sözleşmesi de zaten Meclis’te onaylandı. Danıştay Başsavcısı, itirazlarımızı haklı buldu ve yasal düzenleme yapma yetkisinin Meclis’in uhdesinde olduğunu belirtti. Bu, bizim için çok kıymetli bir görüş, fakat yetmez” dedi.
Tüm avukatlar davaya katılmalı
İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların şiddetsiz yaşam hakkının teminatı olduğunu ve korunması gerektiğini ifade eden Demir, davanın 28 Nisan’da Ankara Danıştay binasında görüleceğini söyledi. Danıştay’ın, Diyarbakır Barosu, Ankara Barosu ve birkaç kişiye daha aynı gün için tarih verdiğini söyleyen Demir, “Sözleşmeden çekilme kararının yok hükmünde olduğunu, kadınların insan haklarını savunmak ve sözümüzü söylemek için duruşmada olacağız. Tüm avukatları 28 Nisan’da Danıştay’da olmaya ve bu davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Şehriban Aslan/Diyarbakır-JINNEWS