Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 20 Mart’ta, ‘Dolar 6-7’ye çıkacak diyenler rüya görüyor’ açıklamasının üzerinden 1.5 ay geçti. Dolar 6’ya dayandı
Merkez Bankası’nın söylem değişikliğiyle geçen hafta 5.98’e kadar yükselen dolar, yeni haftaya da yükselişle başladı. TL’nin dolar karşısında değer kaybı bu sabah itibarıyla da devam ederken, cuma günü 5.9315 seviyesinden kapanan dolar/TL yeni haftaya 5.95’in üzerinde başladı. Saat 10.20 itibariyle Dolar yeniden 5.94.08 Dolar/TL 5.9540, Euro/TL 6.6505 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL geçen hafta Para Piyasası Kurulu (PPK) açıklaması ardından 12 Ekim’den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820’ye kadar yükselmiş ve bu seviye itibarıyla TL’nin dolar karşısında yıl başından beri değer kaybı ise yüzde 11.5’e ulaşmıştı.
Hedefler altüst oldu
Dolardaki bu yükselişle birlikte bütün hedefler de alt üst oldu. Bunların başında 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomik Program (YEP) geliyor. Eylül 2018’de kamuoyuna duyurulan YEP’de, 2019 için ortalama Dolar/TL kuru 5.59 olarak tahmin edilirken, 2019 yıl sonu hedefi de 5.16 olarak programda yer almıştı. Yine YEP’de 2019 için 9 bin 647 dolar tahmin edilen kişi başına gelir (USD), ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Mart’ta açıklanan verilere göre, 9 bin 632 dolara geriledi.
Albayrak ne demişti?
03.01.2019
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile güçlü bir ekonomiye ve finansal mimariye kavuştuğunu, yeni bir süreci başlattıklarını ifade etti. Geçen yıl sonuna kadar, özellikle son 4 ayı çok güçlü ve başarılı şekilde yönettiklerini dile getiren Albayrak, “piyasadaki belirsizliklerin ve öngörülemez kaygıların ortadan kalktığı, iktisadi faaliyetin turizmden ihracata birçok alanda çok daha hızlı ve güçlü şekilde yoluna girdiği bir döneme şahitlik edeceğiz.” dedi.
18 Şub 2019
İzmir’de ‘Adım Adım Ekonomi-İzmir İş Dünyası Buluşması’ toplantısına katıldı. 7 TL’den dolar alanların kara kara düşündüğünü söyleyen Albayrak, “Siz daha çok beklersiniz. ‘Türkiye batar’ diyenlerin gemiden düşüp boğulduğu bir sürece giriyoruz. Menfi hayalleri olanların, düşmanlık besleyenlerin bütün bu hayallerinin yıkıldığı bir dönem olacak. ‘Kur 8-10 TL olacak’ diyenler hayal kırıklığı yaşayacak” dedi.
20.03.2019
Dolar çıksın isteyenler çok bekler. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Trabzon’da ‘Adım Adım Ekonomi’ toplantısında önemli mesajlar verdi: “Ağustos, Eylül, Ekim’de bol bol döviz alıp, ‘6 liradan, 7 liradan niye, dolar 10 lira, 15 lira olacak ya, 6-7 liradan toplayalım dolarları, 10-15’e satarız.’ Sonra ne oldu? Dolar düştü 5 liraya. Bunlar şimdi kara kara düşünüyor ‘Eyvah eyvah, ne yapacağız?’ Şöyle bir kriz çıksa da füzeyi atsa da şu olsa da bu olsa da dolar yükselse de bir satsak da bir kâr etsek. Çok beklersiniz..
Goldman Sachs: TL yüzde 15 düşebilir
ABD merkezli uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, önümüzdeki 6 ayda doların 6.5, 12 ayda ise 7 lira seviyesine yükseleceği tahmininde bulundu. Bu durumda Türk Lirası’nın önümüzdeki 12 aylık dönemde dolar karşısında yüzde 15 değer kaybedebileceği kaydedildi. BloombergHT’de yer alan habere göre Goldman, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk Lirası’na desteği güçlendirmekten uzak hareketinin muhtemelen lirayı en son 2018 ortasındaki kriz sırasında görülen seviyelere gönderebileceğini belirtti. Zach Pandl başkanlığındaki Goldman stratejistleri, 26 Nisan tarihli notta, “Merkez Bankası’nın geçen hafta toplantı sonrası açıklamasından ‘ihtiyaç duyulduğuna ek sıkılaştırmaya gidileceği’ söylemini çıkarması hem faiz indirimlerine hem de para biriminin daha da değer yitirmesine kapı açtı” dedi.
Goldman TL’nin dolar karşısında önümüzdeki altı ayda 6.5 ve 12 ayda ise 7 seviyesine düşebileceği ve böylelikle önümüzdeki 1 yıllık dönemde yüzde 15 değer kaybedebileceği tahmininde bulundu. Ekonomistler: Güven daha da düşecek Goldman ekonomistleri Murat Unur ve Clemens Grafe, 25 Nisan tarihli ayrı bir notta, “Faizler, döviz mevduatlarının bankacılık sistemindeki paylarının artışında görüldüğü üzere, Türk Lirası’na güvenin yeniden tesis edilmesine yetecek denli yüksek değil” dedi. Goldman ekonomistleri, “TCMB’nin TL’ye istikrar kazandırabilmek için adım atması gerekecek,” dedi ve “Tasarruf sahipleri, mevduatlarında Türk Lirası’nın payını artırmada istekli olabilmeleri için daha fazla risk primine ihtiyaç duyacaklar” değerlendirmesinde bulundu. Ekonomistler, düşük seviyede ve düşen döviz rezervlerinin muhtemelen TL’ye güveni daha da düşürebileceğini sözlerine ekledi.
ANKARA