Almanya’nın doğusundaki Dresden şehrinde, aşırı sağ gruplarla ilgili sorunun ciddi boyutlara ulaşması dolayısıyla “Nazi olağanüstü hâli” ilan edildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Saksonya eyaletinin başkenti olan Dresden, uzun süredir aşırı sağ görüşlü grupların kalesi olarak görülüyor. İslam karşıtı Pegida hareketi de Dresden’de doğmuştu.
Kent Meclisi, 2025’te Avrupa Kültür Başkenti olmak için yarışan kentteki “aşırı sağ” sorununu çözmek için yeni bir formül buldu. Bu çözümü uygulamak için de “olağanüstü hal” ilan ettiğini duyurdu. Ancak bu karara karşı çıkanlar, kent meclisi üyelerinin “fazla ileri gittiğini” söylüyor.
‘Nazi olağanüstü hali’ nedir?
Almanca “Nazinotstand” olarak kullanılan kelimeyi, Kent Meclisi üyesi Max Aschenbach, “Bu, ciddi bir sorunumuz olduğunu anlamına geliyor. Açık demokratik toplum tehdit altında” diyerek açıklıyor.
Sol görüşlü siyasi parti Die Partei üyesi olan Aschenbach, ilanın yapılması için aktif rol oynadı.
BBC’ye konuşan Aschenbach, politikacıların aşırı sağ eylemlere karşı net bir pozisyon almadıklarını, bu sebeple bu adımı atmayı uygun gördüklerini söylüyor: “Yaptığımız acil durum çağrısı, bu durumu değiştirmek için atılan bir adım. Aynı zamanda Dresden kent meclisinde nasıl insanlarla bir arada oturuyorum, bunu görmek istedim.”
Çözüm paketinde “sağ görüşlü radikallerin davranışları ve eylemleri, artan bir ivmede meydana geliyor” ifadeleri yer aldı ve şehir sakinlerine aşırı sağcıların şiddet içeren eylemlerinde mağdur olanlara yardım etmesi, azınlıkları koruması ve demokrasiyi güçlendirmesi çağrısı yaptı.
Aschenbach, önergenin kabul edilmesinin kent meclisinin “Nazilere karşı çıkan ve azınlıkları koruyan özgür, liberal ve demokratik topumun güçlendirilmesi fikrine bağlılığını gösterdiğini” söyledi.
39’a karşı 29 oyla kabul edildi
Aschenbach’un önergesi, Çarşamba akşamı Kent Meclisinin gündemine geldi, 39’a karşı 29 oyla kabul edildi. Almanya’nın iktidardaki partisi Hristiyan Demokrat (CDU) üyeleri önergeyi reddetti.
Neo-Naziler ilk bu kentte ortaya çıktı
Dresden, aşırı sağ gruplarla olan bağlarıyla biliniyor. 1990’ların başında, Neo-Nazi gruplar ilk eylemlerini ve yürüyüşlerini Dresden sokaklarında başlattı. Bu eylemler, İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında, 1945’te İngiltere ve ABD’nin şehri bombalamasının yıldönümünde başladı. Daha sonra bu gruplar Saksonya eyaletinin güneyinde ve Dresden’in çevresinde etkili olmaya başladı
MA