Demokratik Suriye Meclisi, Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın açıklamalarını ‘olumlu bulduklarını’ ve ‘diyaloğa açık olduklarını’ belirtti. DSM, tavırlarının ‘Suriye krizinin başından beri aynı’ olduğuna dikkat çekti
Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın açıklamalarına ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak, ‘diyaloğa açık olduklarını’ belirtti. MSD, Esad’in açıklamalarının takip edildiği ve Suriye hükümeti ile ‘diyaloğa hazır olduğunu’ vurguladı. “Her ne kadar Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine ilişkin birçok konuda görüş ayrılığına sahip olsak da doğru bir diyalog gerçekleştirmenin önünde hiçbir engel bulunmadığının” ifade edildiği açıklamada, Suriye’nin bu süreçte “büyük bir yıkım ve soykırım” yaşadığı vurgulanarak, “Suriye hükümetiyle Suriye ve topraklarının bütünlüğü ve egemenliği temelinde ön koşulsuz diyalog gerçekleştirmeye hazırız” ifadelerine yer verildi.
‘Tavrımız değişmedi’
“Diyaloğa ilişkin tavrımız Suriye krizinin başından beri değişmemiştir” diyen MSD, açıklamasında, Rusya arabuluculuğunda Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye rejimi arasında varılan askeri anlaşmayı “aradaki güvenin bir nişanesi olarak gördüklerini” belirtti. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “DSG Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesini temsil etmektedir. Bu temelde, bir kez daha Arap ülkeleri ya da uluslararası arabuluculukla gerçekleşebilecek her platformda yer almaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.”
Esad ne demişti?
Suriye devlet başkanı Beşar Esad, devlet televizyonuna verdiği bir röportajda, nihai hedefinin “Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesinin yeniden kurulması” olduğunu, ancak bu sırada “sahada oluşan yeni gerçekliğe saygı duyulacağını” söylemişti. Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoğusuna geri dönüşünü “bu hedef doğrultusunda atılan ilk adım” olarak tanımlayan Esad, Türkiye ile Rusya’nın ortak devriyeleri için de “geçici” ifadesini kullanmıştı. Esad, “Ankara’nın aldığı toprakları da en nihayetinde Suriye ordusu geri alacak” demişti.
Rus uzmanlar: Esad diyalog kapılarını açtı
Moskova’da bir araya gelen Rus akademisyen ve uzmanlar, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde 150 üyenin katılımıyla gerçekleşen Suriye Anayasa Komitesi toplantılarını ve Esad’ın açıklamalarını değerlendirdi. Uzmanlara göre Cenevre’deki toplantıda Rojava temsilcilerinin bulunmaması Türkiye’nin ısrarlarının bir sonucu ancak aynı uzmanlar Suriye’de bir sonraki sürecin “Kürt sorununun çözümü süreci” olduğuna inanıyor. Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi öğretim görevlisi Aslambek Mozloyev, “Bilindiği gibi ilk süreçte Türkiye Kürtlerin siyasi bir taraf olarak katılmasına şiddetle karşı çıktı ve Rusya da Türkiye’ye destek verdi. Çünkü önemli olan Cenevre toplantısının düzenlenmesiydi. Fakat bir sonraki süreç Kürt sorununun çözüm süreci olacak” dedi. Panelde konuşan akademisyenler, Beşar Esad’ın son açıklamalarını, “Kürtlere diyalog kapısını açtığı” şeklinde değerlendirdi. Fakat, Şam’ın şu anda kapsamlı bir otonomiyi kabul etmeye hazır olmadığı ve Moskova’nın da bu konuda baskı kurmak istemediği belirtildi. Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nden Konstantin Truyevtsev de, “Esad anayasanın yerel yönetimlerle ilgili 107’inci maddesini yeniden işler kıldı ve bu hem Şam, hem de Kürtler tarafından kabul edilebilir. Ancak, Suriye Kürdistanı’nda inşa edilen kurumların zorla yıkılmaması şartıyla” dedi.
DIŞ HABERLER