Can Dündar’ın avukatları yarın son oturumu görülecek MİT TIR’ları davasına katılmayacaklarını mahkemeye bildirdi: Zaten belirlenmiş siyasi bir hükme hukuki meşruiyet kazandırma pratiğinin parçası olmak istemiyoruz
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren MİT TIR’ları davasının son duruşma oturumu yarın (23 Aralık) yapılacak. Can Dündar’ın avukatları, yargılama sürecinde yaşananlar nedeniyle duruşmaya katılmayacaklarını bildirdi.
Mahkemeye dilekçe sunan Dündar’ın avukatları Bahri Bayram Belen, Tora Pekin ve Abbas Yalçın, “Mahkeme heyetinin süreklilik gösteren tutum ve davranışları, işlem ve kararları nedeniyle mevcut mahkeme heyeti karşısında -bu aşamada- esasa dair bir savunma yapmayı uygun, gerekli ve doğru bulmuyoruz” dedi.
Ne olmuştu?
19 Ocak 2014’te Suriye’ye giden 3 tır, önce Hatay’da ardından Adana’da savcılık emriyle yapılan bir jandarma-polis operasyonuyla durdurulmuştu. Gelişmeyi haberleştiren ilk yayın organı Radikal gazetesi olmuştu.
Yetkililerden gelen ilk açıklamalar, tırlardaki malzemenin devlet sırrı olduğu yönüne oldu. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olayın arkasında “paralel yapının bulunduğunu” söyledi.
Olayın hemen ardından ve sonrasında ilerleyen süreçlerde, tırların durdurulması ile ilgili savcı, asker ve polisler hakkında soruşturma başlatıldı. Süreç içinde bazı savcı, asker ve polislerin görev yerleri değiştirildi, bazıları açığa alındı, bazıları ise tutuklandı. 21 Ocak 2014’te Aydınlık gazetesi, söz konusu tırlarda cephane taşındığını öne süren bir haber yayımladı. 29 Mayıs 2014’te Cumhuriyet gazetesi “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle çıktı.
Erdoğan hedef aldı
Cumhuriyet gazetesinin haberindeki görüntü ve bilgiler savcılık iddianamesine dayandırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘casusluk faaliyeti’ diye tanımladığı habere tepki gösterdi ve “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi.
Soruşturma kapsamında gazetenin genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, 26 Kasım 2015’te tutuklandı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 26 Şubat 2016’da, iki gazetecinin haberleri nedeniyle tutuklanmasını ‘hak ihlali’ olarak değerlendirmesi üzerine, Dündar ve Gül 92 günlük tutukluluk ardından tahliye edildi.
Ardından haberin kaynağı olduğu gerekçesiyle Enis Berberoğlu hakkında soruşturma başlatıldı. Haziran 2017’de 25 yıl ceza alan Berberoğlu tutuklandı. Ardından cezası 5 yıl 10 aya çevrildi. Yargıtay kararıyla milletvekili olduğu için Eylül 2018’de tahliye edildi. Haziran 2020’de milletvekilliği düşürülünce gözaltına alınan Berberoğlu, nisan ayında çıkan infaz yasası kapsamında serbest bırakıldı.
Anayasa Mahkemesi, 17 Eylül’de Enis Berberoğlu’nun bireysel başvurusunu karara bağladı ve “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.
HABER MERKEZİ