Şam ile Rojava arasındaki müzakere komitesinde yer alan siyasetçi Foza Yusif, 2023’te kabul edilen Toplumsal Sözleşme’den sonra Kadın Toplumsal Sözleşmesi hazırlayacaklarını söyledi
Suriye iç savaşı sonrası yaşanan kaotik denklemler arasından sıyrılarak yükselen Rojava’nın (Kuzey ve Doğu Suriye) tarihi kitaplaştırıldı. Gazetemiz Yeni Yaşam’ın Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Çelebi’nin kaleme aldığı “Rojava: Ortadoğu Rönesansı & Şam Düşerken Jeopolitik Kırılmalar” Vesta yayınları tarafından 25 Nisan’da okuyucuyla buluşturuluyor.
Kitapta siyasetçilerin anlatımlara göre farklı halkların oluşturduğu Kuzey ve Doğu Suriye’de, dünyada bir ilkin daha yaşanması için çalışmalar yürütülüyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’de meclislerin oluşmasında, kadın ve erkek temsiliyetinin sağlanmasında, eş başkanlık sisteminin oluşturulmasında akla gelen ilk isimlerden biri olan, Şam ile Rojava arasındaki müzakere komitesinde yer alan siyasetçi Foza Yusif, 2023’te kabul edilen Toplumsal Sözleşme’den sonra Kadın Toplumsal Sözleşmesi hazırlayacaklarını söyledi.
Mehmet Ali Çelebi’nin kaleme aldığı “Rojava: Ortadoğu Rönesansı & Şam Düşerken Jeopolitik Kırılmalar” kitabında ilk kez yayınlanan röportajı yer alan Foza Yusif, kadın mücadelesinin önemine işaret eti.
Vesta Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulan kitapta Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Örgütleme Konseyi üyeliği yapan, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yapan Foza Yusif, “Kadınlar kendi Toplumsal Sözleşmelerini yazacaklar. İlk defa Kadın Anayasası gibi bir şey yazılacak. Bu da devrimsel bir gelişmedir, dünyada bir ilk olacaktır” dedi.
İnşa edilen sistemde eş başkanlığın önemini vurgulayan Foza Yusif, “Eşbaşkanlık sisteminin çok ciddi bir etkisi oldu. Her şeyi tekeline alan erkek iktidarı eşbaşkanlık sistemiyle ciddi bir darbe aldı” diye konuştu.
Katılım oranı
Arap Bahar’nın yaşandığı ülkelerden farklı yönlerini anlatan Foza Yusif, şunları dile getirdi:
“‘Rojava Devrimi bir kadın devrimidir’ tespiti aslında gerçekliği ifade eden bilimsel bir belirlemedir. Çünkü devrimin başından itibaren kadınlar öncü düzeyde rol oynadılar ve devrimin esas dinamiğini teşkil ettiler. Kadınların devrime katılımı Arap Baharı ayaklanmasındakinden farklı, veya birçok ülkeden farklı bir katılımdı. Çünkü biz sadece serhildanlara katılmadık. Sadece protestolar katılmadık. Aynı zamanda oluşan kuramlarda, devrimin yaratmış olduğu zeminlerde kadınlar her alanda aktif ve öncü düzeyde rol aldılar. Hem karar mekanizmalarında hem alanı savunma konusunda hem de Rêveberiya Xweseriya’da yani özyönetim oluşumunda kadınlar ön safhada yer aldılar. Diyebilirim ki bazı alanlarda yüzde 50 aşılıyor, kadınlar yüzde 60 oranında katılım gösteriyorlar ve öncülük yapıyorlar. Örneğin eğitim alanında kadınların katılımı yüzde 60-70 kadardır. Tekçi zihniyet şu an kuzey ve Doğu Suriye’de önemli düzeyde aşılıyor. Çünkü artık kadın ve erkek beraber çalışıyor ve birlikte karar almak zorunda. Bu da Toplumsal Sözleşme’de garantiye alınmıştır. Aynı zamanda kadınların bütün meclislerde yüzde 50 oranında yer alması devrimsel bir adımdır. Bununla beraber Kadın Kanunu çıktı… Yine üniversitelerde Jineoloji bölümler açıldı. 2011’den önce fakültelerde Jineoloji bölümleri yoktu.”
Meclislerin çalışması
Toplumsal Sözleşme’de Meclisler arası hiyerarşi yok. Foza Yusif, Meclisler arası ilişkiyi şöyle özetliyor:
“Meclisler arasında konfederal ilişki var. Yani hiçbir meclis diğer meclisten üstün değil. Hiçbir meclis diğer meclislerden daha önemli değil. Her meclis kendi alanında, kendi coğrafi bölgesinde yetkiye sahiptir ve önemlidir. Toplumsal Sözleşme’de de üzerinde dikkatle durduğumuz konu bu meclislerin eşgüdüm şeklinde çalışması gerektiği şeklindeydi.”
Portre
Özgür basın geleneğinde uzun yıllardır emek veren Gazeteci Yazar Mehmet Ali Çelebi; Ülkede Gündem, Özgür Bakış, Gündem, Günlük, Demokratik Açılım, Yaşamda gündem, Yedinci Gün, Gerçek Demokrasi, Özgür Gündem (4 Nisan 2011’da yeniden yayına başlayıp 16 Ağustos 2016’da hükümetçe kapatıldı), Haftaya Bakış, Güncel, Yeni Bakış, Alternatif, Özgürlükçü Demokrasi’de çalıştı. Dış politikaya dair köşe yazıları yazdı. Tükenmez dergisinde analizler yazdı. 2002-2007 arasında DİHA Haber Müdürü olarak çalıştı. Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olarak gazeteciliğe devam ediyor. Köşe yazılarına taşımadığı birçok konuyu kitabında tüm detaylarıyla ele alıyor…
İSTANBUL