Yazarlar üzerinde süren baskılar ve cezaevlerine dönük kitap yasaklarına ilişkin konuşan Adnan Özyalçıner, ‘Şarkıları, kitapları, duyguları, düşünceleri yasaklayamazlar’ dedi
Siyasal atmosfer ve baskıların etkilediği alanlardan biri de düşünce ve yazım alanları. Derinleşen ekonomik krizle birlikte yazarlar kitaplarını basacak yayınevi bulmakta zorlanırken, şimdi de cezaevlerine giden kitaplar yönetimlerince tutuklulara verilmiyor. Yazarlar üzerinde süren baskılar ve cezaevlerine dönük kitap yasaklarına ilişkin Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı yazar Adnan Özyalçıner, Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik ve Tolga Güney’e değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’deki ekonomik krizin ve ona bağlı olarak yoksulluğun, açlığın ve savaşın sürdüğü bir ortamda olduklarına değinen Özyalçıner, yaşananların edebiyata yansımasının çok büyük olduğunu söyledi.
‘Tek adam dönemi’
Türkiye’de yazarların, gazetecilerin düşüncelerini ifade ettikleri için cezaevine atıldığının altını çizen Özyalçıner, tutuklulara kitap verilmediğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir dönemin bu kadar baskılarla geçmediğini dile getiren Özyalçıner, “Ben 1970’leri, 1980’leri yaşamış biriyim. O dönemlerde de baskılar işkenceler, kitap toplatmaları, kitap yakmaları gibi her şey oldu. Ama bugünkü kadar sıkışmışlığa, daralmışlığa hiçbir kurum, hiçbir insan rastlamadı. Bu dönem tek adam dönemidir” vurgusu yaptı.
‘Şarkıları bugün yasak’
Toplumun baskılara karşı bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yapan Özyalçıner, “Bugün şarkılar da yasaklanıyor. Ölüm orucuna varan direnişlere rağmen Grup Yorum’un şarkıları bugün yasak. Ama şarkıları, kitapları, duyguları, düşünceleri yasaklayamazlar. Şarkılar mutlak surette halka, toplumu uyarıcı olarak söylenecektir”dedi.
İSTANBUL