Efrîn’de hak ihlallerini takip eden gazeteci Sozda Oremar, IŞİD’vari yöntemlerin devam ettiğini söyledi. Yıllardır dışarı çıkmayan kadınların olduğunu belirten Oremar, ‘Çünkü dışarı çıktıklarında tecavüz saldırılarıyla karşı karşıya kalıyorlar’ dedi
Suriye’nin savaşsız tek bölgesiyken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), kendisine bağlı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte 20 Ocak 2018’de operasyon başlatıp 18 Mart’ta girdiği Efrîn’de, IŞİD’vari uygulamalar devam ediyor. Özellikle kadın ve çocuklara yönelik saldırılar IŞİD’i aratmayan içeriğe sahip. Çarşaf zorunluluğu getirilen kadınlar kaçırılma, taciz, tecavüz, işkence ve katletme gibi birçok insanlık dışı uygulamayla karşı karşıya bırakılıyor. İnsanlığa karşı işlenen bu suçları kayıt altına alan Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kurumun büründüğü sessizlik ise devam ediyor.
Bölgede çalışan gazeteci Sozda Oremar, Mezopotamya Ajansı’na konuşarak, kentin Türkiye ve ÖSO’nun himayesine geçmesiyle eve kapatılan kadının toplumdaki varlığının “haram” kılındığını söyledi.
Sokakta tecavüz ve ölüm
Efrîn’de IŞİD uygulamalarının devreye konulduğunu vurgulayan Oremar, kentte asılan tabelalarla kadınlara çarşaf giymenin dayatıldığını söyledi. Oremar, “Çarşaf giymeyen kadınları haram olarak topluma kabul ettirmeye çalışıyorlar. Kadınlar evlere hapsolmuş durumda. Genç kadınlar dışarı çıkmaya korkuyor. Yıllardır dışarı çıkmayan kadınlar var. Çünkü dışarı çıktığı zaman çetelerin taciz, tecavüz ve saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor. Çeteler, bir evde genç bir kadın olduğunu öğrendiklerinde o kadını kaçırmadan durmuyor. Ya tecavüz ediyorlar ya da kaçırıp öldürmek için eve gidiyorlar” dedi.
Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Kuzey Suriye İhlalleri Belgelendirme Merkezi, Kongreya Star Qamişlo Araştırma ve İstatistik Komitesi ile Missin Afrin Women Project’in (Kayıp Efrînli Kadınlar), kadınlara yönelik taciz, tecavüz, kaçırma ve katletme vakalarına dair paylaştıkları raporlar da Oremar’ın söylediklerini doğrular nitelikte.
Bin kadın kaçırıldı
Efrîn İnsan Hakları Örgütü, 20 Ocak 2018 tarihi ile Eylül 2020’ye kadar olan zaman aralığında, kadınlara yönelik uygulamaları verileriyle birlikte paylaştı. Raporda, kent genelinde bin kadının kaçırıldığı, bu kadınlardan 400’ünün akıbetinin bilinmediği, 76 kadının katledildiği, yine 76 kadının tecavüze uğradığı aktarıldı. Yanı sıra çocuk yaşta evlendirmelerin yüzde 10’dan yüzde 40’a yükseldiği paylaşıldı. 1 Ocak 2020 ile Kasım 2020 tarihleri arasında ise kent genelinde 805 kadının kaçırıldığı ve bu kadınların 54’ünün katledildiği aktarıldı.
Belgelerle açığa çıkarıldı
Kongreya Star Qamişlo Araştırma ve İstatistik Komitesi’nin hazırladığı 3 yıllık raporda, katledilen ve tecavüze uğrayan bazı kadınların kimlik bilgileri fotoğraflarla belgelendi. Raporda, 2018 yılında kaçırılan 19 kadının yanı sıra katledilen 5 kadın ve fidye karşılığı serbest bırakılan bir kadının kimlik bilgileri de tespit edildi. 2019’da kaçırılan 50, katledilen 4 ve fidye karşılığında serbest bırakılan 17 kadını kaydeden kurum, 2020 yılında ise kaçırılan 30, katledilen 5 ve serbest bırakılan 13 kadını tespit ederek kayıt altına aldı. Son olarak Missin Afrin Women Project (Kayıp Efrînli Kadınlar) isimli oluşum da, Efrîn’de son 2 yılda tespit edilen 200 kadının kaçırıldığını geçtiğimiz günlerde internet sitesi üzerinde paylaştı. Kamuoyu ile paylaşılan tabloda sadece Kasım ayında 11 kadının kaçırıldığı, birinin serbest bırakıldığı, diğer 10 kadının ise akıbetinin belli olmadığına yer verildi.
Barış Polat/Urfa-MA