Kanal İstanbul’a tepkiler yoğunlaşırken, iktidar ise kanalı yapmakta ısrar etmeye devam ediyor. ÇED sürecini tamamlamak için çalışmaları hızlandıran iktidar, Kanal İstanbul için ihale açmaya hazırlanıyor
AKP iktidarının 2011 yılından bu yana gündemde tuttuğu Kanal İstanbul’a çok yönlü tepkiler ortaya çıkmaya başladı. İktidarın inşaat sermayesine alan açmayı amaçladığı bilinen projeye Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tepki gösterdi. TMMOB’un gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, projenin tüm canlı tahribatları için yarılma ve yok olma projesi olduğunu belirterek projeden derhal vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise projenin olası depremlere etkileri üzerine sunum yaptı.
‘Projeyi reddediyoruz’
TMMOB İKK Genel Sekreteri Cevahir Akçelik, son günlerde ekolojik, ekonomik, sosyolojik, kentsel, kültürel, yıkım ve bir eko-kırım projesi olan Kanal İstanbul ile ilgili hazırlık süreçlerinin hızlandırıldığını söyledi. Akçelik açıklamanın devamında, “TMMOB İKK olarak, denizlerimize, su havzalarımıza, tarım, mera, orman alanlarımıza, hassas koruma alanlarımıza, arkeolojik alanlarımıza, doğal ve kentsel sit alanlarımıza, su ve yaşam hakkımıza müdahale eden ve telafisi imkansız tahribatlar yaratması kaçınılmaz olan bu projeyi reddediyoruz ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları sorumlu davranmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
‘Bu şehre ihanettir’
Kanal İstanbul’a karşı tepkiler yoğunlaşmaya devam ederken proje ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kanal İstanbul Projesi hiçbir şekilde İstanbul’un gündemi değildir, bu şehre ihanettir” diyen İmamoğlu, “Şehrimizin hiçbir sorununa çare olmadığı gibi başka sorunlara sebep olacak bu proje yerine depreme hazırlık, kentsel dönüşüm, ulaşım, eğitim, yeşil alan gibi önemli konularla ilgilenmeliyiz” ifadelerini kullandı.
‘İhaleye çıkılacak’
2011 yılında duyurulan Kanal İstanbul Projesi’nin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin tamamlanması amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili kurumların yetkililerinin katılımıyla toplantı düzenlendi. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, toplantıda Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Turhan, “Teknik çalışmaları tamamladık. ÇED çalışmalarında son aşamaya geldik. 1/100.000 ölçekli çevre düzenleme planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız” diye konuştu.
Erdoğan sevinçli
Geçtiğimiz günlerde açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç ay yağmur yağmazsa İstanbul’un susuz kalacağını ifade ederken yağmur yağmıyor olmasına adeta sevindiği görüldü. Daha önce bir konuşmada ise 2040 yılına kadar İstanbul’un su sorununu çözdüklerini belirtirken eski Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise İstanbul’un 2071 yılına kadar su sorununun olmadığını açıklamıştı
‘Su havzaları yok ediliyor’
Kanal İstanbul’un 45 km uzunluğunda olacağı ve Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp, Şahintepe Mahallesi’nden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edip, Terkos Gölü’nün yanı başından Karadeniz’e ulaşacak. İstanbul’un en önemli su havzaları ise bu bölgede bulunuyor. İstanbul’un en önemli su kaynağı olan Sazlıdere Barajı tamamen yok edilecek. Durusu Gölü ise tehdit altına girerken kanalla birlikte bu gölden de yararlanmak da imkansızlaşacak.
EKOLOJİ SERVİSİ