Nisêbîn-Qamîşlo sınırında Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara karşı başlatılan nöbete katılan ekolojistler, Rojava’da tahayyül ettikleri yaşamın inşası olduğunu belirterek, Rojava’yı savunan bir yerde olduklarını vurguladılar
Türkiye ile ona bağlı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına karşı Mêrdîn’in (Mardin) Nîsebîn (Nusaybin) ilçesinde bulunan Qamîşlo sınırında 25 gündür sürdürülen nöbet eylemine katılan ekolojistler, saldırıların durdurulmasını istedi.
“Savaşın en büyük ekolojik yıkım” olduğuna dikkat çeken ekolojistler, Kuzey ve Doğu Suriye’de inşa edilen demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü yönetim modeline sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
‘Rojava model teşkil ediyor’
Suriye’deki gelişmelerin ve bölgedeki savaş olgusunun başından beri ekolojistleri ilgilendirdiği ifade eden Polen Ekoloji Kolektifi Üyesi Cemil Aksu, “Ekoloji örgütü en başta barış hareketidir ve barış talebiyle hareket eder. Suriye’de yaşanan savaşın yıkımını da çok derin bir şekilde gördük ve yaşadık. Sadece haberlerden değil orada şehit düşen arkadaşlarımızın hikayelerinden ve Kobanê direnişinden biliyoruz. Yine, Suriye’nin yıkılan kentlerinden ve yok olan tarım alanlarından biliyoruz. Hem insani yıkımın hem de doğal yıkımın birçok boyutunu biz orada gördük ve yaşadık. Bugün Suriye’de bölge bölge yaşanan savaşının ortasında Rojava var. Rojava’daki özyönetim direnişi ve geliştirilen pratik bütün bölge halkları açısından da, dünya hakları açısından da önemli. Çünkü orada bölgedeki bütün karanlık ve gerici güçlere karşı ekolojik ve demokratik bir toplum modelini hayata geçirmeye çalışan bir irade ve akıl var. Bu akıl, ekoloji örgütleri açısından da çok önemli. Bu model Türkiye açısından da tartışılıyor. Türkiye’deki bu sorunun çözümü açısından ve bölgedeki diğer ülkelerdeki sorunların çözümü açısından da bir model teşkil ediyor” diye konuştu.
Sadece ormanların değil, kentlerin de yaşanabilir kılınması ve korunmasının, demokratik sosyalist bir toplumla mümkün olabileceğini belirten Cemil Aksu, “Biz Rojava’yı savunma meselesinin bölgenin ve bölge halklarının özgürleşmesi bölge demokratik sosyalist kriterlerde bir arada yaşaması mücadelesinin geliştirilmesi olarak görüyoruz. Ekoloji de ancak böyle bir ortamda gerçekten doğanın savunması ve doğayla uyumlu bir yaşam geliştirilebilir. O açıdan biz Rojava’nın savunulmasını, Rojava’daki haklarının mücadelesini desteklemeyi kendi varlık sorunumuz kendi özgürlük mücadelemizin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
‘Sessizlik daha fazla yok etmektir’
Ekoloji mücadelesinin sadece bir ağacın eksilmesine indirgenmiş olduğunu doğru bulmadıklarını belirten, Şirnex Ekoloji Platformu Sözcüsü Adnan Şenbayram ise “Özellikle doksanlı yıllarda, bulunduğumuz coğrafya olan Botan’da köy boşaltmaları birlikte ciddi bir ekolojik tahribat açığa çıkarıldı. Köy boşaltmaları ile birlikte, ağaç kesimleri bir yana ağaç ve orman yakmaları oluyordu. Köy boşaltmaları ve oradan göç ettirme politikaları bu şekilde hayat buluyordu. Aslında özel savaşın farklı bir versiyonu orada karşımıza çıkıyordu. Yapılanlar bölgeyi kökten yok etme üzerine ‘Bir savaşın vücut bulmuş hali’, ekolojik savaşın farklı bir boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2018 yılından itibaren ise ağaç kesimleri orman kesimleri şeklinde ve kökten yok ederek tamamen orayı insansızlaştırma, hafızasızlaştırma hamlesi üzerinden savaşın farklı bir boyutunu görüyorduk. Savaş dediğimizde belki birilerinin aklına sadece işte uçak ya da top tüfek gibi şeyler gelebilir ama Botan’da biz bu savaşın farklı versiyonunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Ekolojistlere ve ekoloji hareketlerine çağrıda bulunan Adnan Şenbayram, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kendi kabuklarının dışına çıkmaları gerekir. Botan’da bir ekolojik kırım yaşandığında Türkiye metropollerinde ya da dünyada ekoloji mücadelesi yürüten derneklere çağrı yaptığımızda, sesimizin çok yetersiz çıktığını ve oradan buraya yönelik bir duyarsızlığın olduğunu gördük. Ancak gerçekten artık hepimizin birleşme ve kabuğundan çıkma zamanıdır. Ekolojik bir yaşamı önemseyen, bunun mücadelesini veren herkesin burada kalkan bir uçağın dünyanın öbür tarafında yaşayan bir insana dahi zararının dokunabileceğini, zararının dokunduğunu, bununla birlikte kendisiyle birlikte Ekolojik krizi, gıda krizini, kendisiyle birlikte farklı farklı sorunları çıkartacağını bilerek, bu minvalde mücadeleyi örgütleyip görmesi gerekir. Bunun için bütün ekoloji hareketlerini hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz sessizlik daha fazla yok etmek demektir.”
‘Rojava’da tahayyül ettiğimiz yaşam inşası var’
Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Derya Akyol, ekoloji çalışması yürüten aktivistler olarak savaşın değil, toplumsal barışın tarafı olduklarının altını çizerek, Rojava’da kurulan sistemin bütün dünya halklarına yeni bir yaşam modeli sunduğunu söyledi. Derya Akyol, “Aynı zamanda doğayla da olan barışın tarafları olarak zaten her zaman savaşın karşısında duran bir yerde hareket ediyoruz. Onun dışında Rojava’nın bizim için anlamı nedir? Rojava’da bizim tahayyül ettiğimiz bir yaşam inşası var. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir yaşam ve bir iktidar ya da bir egemenlik altında değil, kendilerinin öz gücüyle inşa ettiği, kendileri ile ilgili kararları kendilerinin aldığı bir yaşam söz konusu. Bizim de zaten mücadelemiz bu yöndedir. İşte, iktidarların, egemenlerin, ulus devletlerin aldığı kararların ya da onların boyunduruğu altında olan bir yaşam değil, doğayla barışık, halkların söz sahibi olduğu, bir yaşamı zaten biz de tahayyül ediyoruz ve Rojava’da bu sistemi savaşın ortasında inşa eden bir gerçeklik var. Bu da çoğulcu bir yaşam aynı zamanda ve bizler için de bunun anlamı çok büyük. Bu nedenle biz Rojava’yı her daim savunan bir yer duruyoruz” dedi.
Kaynak: MA