Yüksek fiyat artışları ve muhaliflere baskı nedeniyle Aralık ayından bu yana Devlet Başkanı El Beşir’in istifası için yoğun protestoların düzenlendiği Sudan’da binler başkanlık konutu önünden ayrılmıyor
Sudan’da devlet başkanı Ömer El Beşir’in istifasını isteyen halkın aylardır süren protestoları tüm ülkeye yayıldı. Dün başkent Hartum’da toplanan binlerce Sudanlıya polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Cumartesi gününden bu yana Devlet Başkanı El Beşir’in ikametgahının ve Savunma Bakanlığı’nın da içinde bulunduğu ordu komplesi önünde gösteri yapan protestocular polisin müdahalesine direndi. Görgü tanıkları güvenlik güçlerini taşıyan bir dizi aracın sabah erken saatlerde göstericilerin toplandığı alana geldiklerini kaydetti. Bir görgü tanığı “Ardından güvenlik güçleri göstericilere göz yaşartıcı gaz sıkmaya başladı” diye konuştu. Gazın etkisinin ordu kompleksinin yaklaşık beş kilometre ötesinde yaşayan vatandaşlara kadar ulaştığı belirtildi. Bir bölge sakini “Gaz bombası kapsülü seslerini duyunca balkona çıktım. Havada gaz kokusu vardı” diye konuştu. Protestocular El Beşir yönetiminin ülkeyi düzgün idare edemediğini vurguluyor. Yönetimi artan gıda fiyatları ile yaşanan yakıt ve döviz sıkıntısından sorumlu tutuyor. El Beşir protestocuların artan ekonomik endişesinin “meşru” olduğunu açıklamıştı.
Erdoğan’ın yakın dostu
Sudan’ın 75 yaşındaki lideri El Beşir hakkında Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) açılan davada geçen yıl karar verilmiş, Sudan’ın Darfur bölgesinde savaş suçu işlediği iddiasıyla El Beşir’in tutuklanması için adım atılması istenmişti. Türkiye ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkileri bulunan El Beşir’e karşı 19 Aralık’ta ekmek fiyatlarının üçe katlanması kararının ardından protestolar patlak vermişti. Ülke geneline yayılan eylemler hakkında açıklama yapan Sudanlı yetkililer bugüne kadar protestolarda 32 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.İnsan Haklarıİzleme Örgütü’nün verilerine göre ise ölü sayısının en az 51 olduğu belirtiliyor. El Beşir’in olağanüstü hal ilanının ardından geçen haftalarda protestolar da yoğunlaşmıştı. Organizatörler son protesto için Eski Devlet Başkanı Cafer Numeyri’nin devrildiği 6 Nisan 1985 darbesinin yıl dönümü olan Cumartesi gününü seçmişti. Öte yandan önceki gün ülkedeki meslek örgütleri, El Beşir’e karşı genel grev ilan etmişti.
HARTUM