Somali’de El Şebab başkent Mogadişu’ya ilerliyor. Bölgede kışlalar açan TSK’nin çatışmalara dahil olup olmayacağı sorusu gündemde
Somali basınında yer alan iddialara göre, cihat ve tek mezhepli yönetim isteyen El Şebab örgütü başkent Mogadişu’ya hızla ilerliyor. Bu ilerleme Somali’de askeri üsler açan Türkiye’yi de ilgilendiriyor.
Tek mezhepli İslami bir yönetim oluşturmak isteyen El Şebab örgütünün hızla başkent Mogadişu’ya ilerlediği kaydediliyor. Cumhuriyet’in haberine göre Somali basını, El Şebab’ın ilerleyişi sürerken Türkiye’nin Mogadişu’ya asker konuşlandırdığını yazdı. TSK’nin çatışmalara dahil olup olmayacağı sorusu gündemde.
Somali merkezli Caasimada Online haber sitesinde yer alan iddialara göre, toplamda 2 bin 500 askerlik bir gücün parçası olan bu sevkiyat, Afrika merkezli cihatçı El Şebab örgütünün artan tehditleri karşısında gerçekleştirildi.
Haberde, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait iki askeri nakliye uçağının, personel ve ekipmanla birlikte Mogadişu’ya iniş yaptığı; uçakları, üst düzey Somali savunma yetkililerinin karşıladığı ve bu konuşlandırmanın, ‘Somali hükümetinin resmi talebi üzerine gerçekleştirildiği’ öne sürüldü.
Milyon dolarlar harcanıyor
Haber şöyle devam etti:
“Yerel kaynakların iddiasına göre, Türkiye’nin asker konuşlandırma kararı, Somali ordusunun, El Şebab ile çatışmalarda önemli kayıplar yaşamasının ardından geldi. Geçen hafta El Şebab militanları, Orta Şabel bölgesinde yer alan Adan Yabal’daki merkezi karargâhı ele geçirmiş, Adan Yabal’ın düşmesi, onlarca kasaba ve köyde yaşanan El Şebab saldırılarının ardından gelmişti. Yerel basın, Türk askerlerinin Mogadişu’da stratejik bölgeleri, özellikle devlet kurumları ve kritik altyapı noktalarını güvence altına almaya odaklanacağını öne sürdü. Türkiye’nin, Somali’nin başkenti Mogadişu’da Turksom Askerî Eğitim Üssü adında bir askeri yerleşkesi bulunmakta. Üs, Eylül 2017 tarihinde açılmış olup Türkiye’nin Somalili askerleri eğittiği ‘Afrika Kartalı’ olarak adlandırılan hükümetler arası görev gücünün ana merkezi olarak hizmet vermekte. İnşaatı iki yıl süren ve Reuters’a göre, 50 milyon Amerikan dolarına mal olan bu üs aynı zamanda, Türkiye’nin en büyük denizaşırı askeri tesisi olarak kabul edilmekte.”
Nisan 2025 başlarında da Türkiye ve Somali karada petrol ve gaz araması için, AKP’li Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Dahir Shire Mohamed’in katılımıyla anlaşma imzalamıştı. Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın iki ülke arasında imzalanan karada petrol ve gaz arama ve üretim anlaşması çerçevesinde ilerleyen aylarda Somali’de faaliyetlere başlayacağını söylemişti.
DIŞ HABERLER