Dev Sağlık-İş Amed Şubesi, ‘2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne dair taleplerini açıkladı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Amed Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla yapılan ve bugün 3’üncüsü düzenlenecek “2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü” görüşmelerine dair açıklama yaptı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. Açıklamada “ Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri hakkını alacak” pankartı açıldı.
‘Sorunlar görmezden geliniyor’
Dev Sağlık-İş Bölge Temsilcisi Cebrail Akdemir, “Kamu Çerçeve Protokolü Masasında Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçilerinin sorunlarına çözüm yok. Bugün, Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelerden, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sesi yükseliyor. Yüzbinlerce kamu işçisinin gözü kulağı Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerinde iken sağlık işçisinin sorunları görmezden geliniyor. Kamu Çerçeve Protokolü’nün tarafı olan konfederasyonlar toplantı yapıp açıklama yapıyorlar. İşveren yani devlet tarafı ise sessiz kalmaya devam ediyor. Masada haklarımızın konuşulmadığından eminiz. Bugün burada DİSK olarak, Dev Sağlık İş olarak sadece sağlık ve sosyal hizmet işçileri için değil gözü kulağı kapalı kapılar ardındaki toplantıda temsil edilmeyen bütün kamu işçileri için bir araya geldik” dedi.
Sendikalarının 2024 Temmuz ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eliyle baraj altında bırakıldığını dile getiren Cebrail Akdemir, bu süreçte seslerinin daha gür çıkmasının engellendiğini söyledi.
Talepler
Cebrail Akdemir, taleplerini şöyle sıraladı:
- Haftalık 40 saatlik çalışma süresi istiyoruz.
- Tayin ve Becayiş sorununun kalıcı şekilde çözülmesi için şeffaf bir sistem oluşturulmasını istiyoruz.
- Görev tanımları net şekilde belirlenmesini istiyoruz.
- Ara dinlenme süresi işçiler için bir haktır! İşyerlerimizde uygulanmasını istiyoruz.
- İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz.
- *İşyerimizde bir mobbing aracı olarak kullanılan meslek kodu farklılıklarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
- Önce zorunlu emeklilik sonra EYT ile aramızdan ayrılan arkadaşlarımızın yerine yeni istihdam olmadığı için ağır iş yükü altında eziliyoruz. Yeni istihdam istiyoruz.
- İşyerimizde kreş istiyoruz.
Kaynak: MA