Kapitalizmin büyüme hızı koranavirüs salgınıyla düşerken devletler emeklilerin gelirlerini ödememe ya da azaltma eğiliminde. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin 39 ülke içinde 37. sırada yer alması emeklilik sistemini riske sokuyor
CFA Institute ve Monash Finans Araştırmaları Merkezi’nin (MCFS) gerçekleştirdiği ‘Küresel Emeklilik Endeksi Raporu’nun sonuçları açıklandı. A derecesini koruyan Hollanda yüzde 82,6’lik oranla en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olurken Türkiye ise yüzde 44,2’lik oranıyla 39 ülke içinde 37. sırada en alt seviyelerde bulunuyor. Küresel Emeklilik Endeksi’nin sonuçlarına göre; koronavirüsün dünya çapında gelecekte emekli maaşlarının sağlanması üzerindeki etkisi, azalan katkı payları, düşük yatırım getirileri ve daha yüksek devlet borcu seviyeleri nedeniyle olumsuz olacağı belirtildi
Sorunlar derinleşiyor
Bu yıl 12’incisi gerçekleştirilen endeksin sonuçlarına göre; koronavirüsün yaygın ekonomik etkisi, emeklilerin hem şimdi hem de gelecekte karşı karşıya olduğu finansal baskıları ortaya çıkarıyor. Yaşam beklentilerindeki artış ve yaşlanan nüfusun sağlığını ve refahını desteklemek için kamu kaynakları üzerindeki sermaye yararı baskısı, salgının etkisiyle birleştiğinde, emeklilik dönemine ilişkin sorunlar derinleşiyor.
39 ülke arasında Türkiye 37’inci
Toplam 39 emeklilik sisteminin 50’den fazla gösterge çerçevesinde değerlendirildiği ‘Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre yüzde 82,6 ile Hollanda en yüksek endeks değerine sahip ülke olurken, yüzde 40,8 ile Tayland en düşük değere sahip ülke oldu. Belçika ve İsrail bu yıl ilk kez araştırmada yer alan ülkeler olurken, hızla gelişmekte olan emeklilik sistemiyle araştırmada ikinci kez yer alan Türkiye ise, 37’inci sırada yer aldı.
Dış borçlar büyük sıkıntı
Küresel Emeklilik Endeksi’nin sonuçlarıyla ilgili; koronavirüsün sadece sağlık açısından değil, endüstrileri, faiz oranlarını, yatırım getirilerini ve toplumun geleceğe olan güvenini etkileyen uzun vadeli ekonomik etkilerinin olacağı vurgulanıyor. Koronavirüsü takiben birçok ülkede devletlerin borç seviyeleri arttı. Artan bu borcun, gelecekte, hükümetlerin yaşlı nüfusun emekli aylıkları, sağlık ya da yaşlı bakımı gibi diğer hizmetlerin sağlanması yoluyla destekleme kabiliyetlerini kısıtlaması sonuçlarını ortaya çıkarması olası bulunuyor.
Koronavirüs öncesi de!
Mevcut bir sistemin gelecekte de fayda sağlama olasılığını ölçen sürdürülebilirlik alt endeksi, birçok sistemdeki zayıflıkları ortaya çıkarıyor. Koronavirüsten önce de, dünyadaki birçok kamu ve özel emeklilik sistemi, sosyal yardımları sürdürmek baskı altında olduğu, Türkiye’de de emeklilik sistemi koronavirüs salgınından önemli derece etkilendiği raporda yer alıyor.
EKONOMİ SERVİSİ