Nüfus artışının olduğu Afrika’da tarımsal alanlar için ormanlık alanlar yok ediliyor
Küresel ısınmaya karşı dünyayı korumakta önemli bir yer tutan ormanlar, her geçen gün farklı gerekçelerle yok ediliyor. Son yıllarda “dünyanın akciğerleri” olarak adlandırılan Amazonlar’daki yangınlar ve tarımsal amaçlı kesimler gündemde olsa da en yoğun orman kıyımlarının Afrika’da olduğu görülüyor.
Birçok neden var
BM bünyesindeki Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, Afrika kıtasındaki orman kesimleri her yıl 2.6 milyon hektar civarında ormanın yok edildiği Güney Amerika kıtasından daha fazla. FAO tarafından hazırlanan Ormanların Durumu 2020 başlıklı değerlendirmeye göre, artan nüfusla birlikte özellikle çiftçiler tarafından tarımsal alan açmak amacıyla ormanlar yoğun bir biçimde kesiliyor. Ayrıca kıtada yatırım yapan yabancı yatırımcıların da ormansızlaştırmanın hızlanmasına neden oldukları, yıllık değerlendirme raporunda yer alan bir diğer nokta. Rapora göre, kesimler özellikle tropikal ormanların olduğu bölgelerde yoğunlaşıyor. Bu ormanlar her yıl kesilenlerin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor. Raporda, Afrika’da her yıl ortalama 3.9 milyon hektar ormanlık alanın yok edildiği belirtildi. Güney Amerika’da ise 2.6 milyon hektar ormanlık alan kaybı var.
Son yıllarda azaldı ama…
Rapora göre, dünyada toplamda yıllık 10 milyon hektar ormanlık alan farklı nedenlerle yok oluyor. Ancak raporda olumlu bir gelişmeye de yer verilerek, kıyımların azaldığı belirtildi. Buna karşın Brezilya’daki resmi rakamlara göre Ağustos 2018-Temmuz 2019 arasında 1 milyon hektarı aşkın ormanlık alan yok edilmişti. Bu da neredeyse Lübnan’ın yüz ölçümü demek.
EKOLOJİ SERVİSİ