Belçika Merkez Bankası tarafından yayınlanan son araştırmaya göre Belçika’da en zengin %1’lik kesim, ülkenin en yoksul %75’inin sahip olduğu toplam servete eşdeğer bir serveti elinde bulunduruyor
Belçika’da en zengin %1’lik kesim, ülkenin en yoksul %75’inin sahip olduğu toplam servete eşdeğer bir serveti elinde bulunduruyor. Bu çarpıcı veri, Gent Üniversitesi’nden ekonomist Arthur Apostel’in, Belçika Merkez Bankası tarafından yayımlanan son araştırmasında yer aldı. Haberi L’Echo ve De Tijd gazeteleri duyurdu.
Araştırmaya göre, 20. yüzyılın ortalarında düşüş gösteren servet eşitsizliği, 21. yüzyılın başından itibaren sabit kalmış durumda.
1930’larda en zengin %1’lik kesim toplam servetin %40’ına sahipken, bu oran 1990’larda %20’ye gerilemişti.
Ancak 2022 verilerine göre, en zengin %10’luk kesim net servetin %56’sını elinde tutuyor. Sadece %1’lik dilim ise toplam servetin %22’sine sahip ve bu, ülke nüfusunun en yoksul %75’inin servetiyle eşit seviyede.
Eşitsizlik Brüksel’de daha belirgin
Bölgesel farklılıklar da dikkat çekici: Flandre bölgesinde servet dağılımı ulusal ortalamaya yakınken, Brüksel’de eşitsizlik daha büyük, Valonya’da ise daha düşük düzeyde. Zengin ailelerin serveti çoğunlukla hisse senetleri, yatırım fonları, tasarruf ve sigorta ürünlerinden oluşurken, orta sınıfın servetinin büyük kısmı kendi mülkleri, özellikle ana ikamet ettikleri ev, üzerinden şekilleniyor.
Cinsiyete dayalı eşitsizlik
Erkeklerin bireysel serveti kadınlara kıyasla daha yüksek. Bu fark özellikle yaşlı kuşaklarda belirgin; bunun sebebi, geçmişte kadınların iş gücüne daha az katılması olarak açıklanıyor. Erkekler hem en zengin hem de en yoksul gruplarda daha fazla yer alırken, kadınlar daha çok orta gelir gruplarında yoğunlaşıyor.
DIŞ HABERLER