Hapse mahkum edilerek cezaevine konulan Leyla Güven’in gözyaşlarını sildiği Sevim Encu, ‘Leyla’nın yüreği bizim için yanıyordu. Yüreğimize su serpiyordu’ dedi
İktidarın ileri demokrasi uygulamalarının hızına yetişmek ne mümkün. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası ve tutuklama kararı verilir verilmez önümü düşen bir fotoğraf, hazırlığını yaptığım yolculuğu zorunlu kıldı. Yol dediğim topu topu 350 kilometre. Ancak yolculuğum iki gün sürdüğünü anlatırsam, “çok para kazanıyorlar, ülke ekonomisini batırıyorlar” diyen Yılmaz Özdil, haritada arayıp bulabildiği buraların kendi vatanı olmadığına kanaat getirir.
Köye vardığımızda Güven’in apar topar Elazığ Cezaevi’ne gönderildiğini öğreniyorum. Köy dediğim, hepinizin hepimizin belleğine kazılmış Roboski’dir. 28 Aralık 2011’de çoğu çocuk 34 kişinin “güçlü ve büyük” devletin tonluk bombalarıyla öldürüldüğü katliamın yaşandığı köy. İşte Güven’in gözyaşlarını sildiği anne de o köydendi. Sevim Encu, iki kardeşini katliamda yitirmiş bir kadın. Hikâyesi bu kadar değildi tabii. Eşi Servet Encu de o katliamdan sağ kurtulan 4 kişiden biriydi.
‘Bari ondan utansaydılar’
Orhan Encu (13), kendisine Türkçe öğreten öğretmenine yılbaşı hediyesi almak için, ağabeyi Zeydan ise ailenin karşı çıkmasına rağmen Kürtlerin iradesi dışında çizilmiş sınırda bir daha dönemedi. 9 yıldır yası, acısı dinmeyen Sevim Encu, her ikisinin de ilk kez bu işi yaptığını söylüyor. İlk ve son…
Orhan’ın üzerinde okul önlüğü varmış, “bari ondan utansaydılar” diyor, abla Encu. “Kardeşlerim ve çocuklarımız günahsızdı” diye ekleyen Encu, iki bidon mazottan kazanacakları 100 TL için tonluk bombalarla gelen ölümün adaletsizliğine isyan ediyor.
Aklıma ilk o fotoğraf geldi’
Güven’le çekilmiş fotoğrafı gösterdiğimde, gözyaşlarına hakim olamayan Sevim Encu’nun dilinden şu cümleler dökülüyor: “Geçtiğimiz yıldı, katledilmelerinin yıl dönümü idi. Mezarlık anmasında çekilen bir fotoğraf. Leyla’nın yüreği bizim için yanıyordu. Bizden biri gibiydi. Ne istiyorlar bizden? Yıllardır kardeşlik diyoruz. Ancak onlar bu sesi duymuyorlar.”
Güven tutuklandığında aynı fotoğrafın aklına geldiğini söyleyen Encu, “Tutuklandığında aklıma ilk bu fotoğraf geldi. Bir suçu yok. Halkın içinde olmaktan başka bir şey yapmadı. Leyla’yı bıraksınlar, hiçbir suçu yok. Leyla bizi ziyaret ediyordu, yüreğimize su serpiyordu. Bu halk için aylarca açlık grevinde kaldı. Yıllardır kardeşlik, barış diyoruz, ancak bize hep katletmekle cevap verdiler” dedi.
MA/Sedat Yılmaz-Şırnak