Hesekê’nin Tel Mansour köyünde dünyaya gelen 36 yaşındaki plastik sanatçısı Fatima Muhammed, yaşam şartları nedeniyle Qamişlo’da yaşamak zorunda kaldı. Yaşadığı acıları kader olmaktan çıkaran Fatima Muhammed için renkler, çizgiler, tuvaller yaşamdaki mücadele araçları oldu. Çevredekiler Fatima Muhammed için “sihirli parmakları var” derken, parmaklarının değdiği her tuvale işlediği resimler fiziksel engelinden beklenmeyecek derecede beğeni topluyor. İnsanlar tarafından takdir edilen Fatima Muhammed, bunun verdiği heyecan ile işine dört elle sarılıyor.
Küçüklükten beri ilgili
Çizim yapmaya, resme ve renklere küçüklüğünden beri ilgisinin olduğunu söyleyen Fatima Muhammed, henüz 2. sınıftayken ellerinin yanması nedeniyle zamanını evde geçirmek zorunda kalıyor. Ellerini kullanamadığı için 5 yıl boyunca ev ortamında kalan Fatima Muhammed’in yaşadığı bu boşluk resim yeteneğinin açığa çıkmasına vesile oluyor.
‘Çıkış yolunu buldum’
Fatima Muhammed, kendisine ızdırap veren şeylerden mücadele aracı çıkarmayı başardığının altını çizerken, ellerini kullanamadığını ve bu nedenle çizim yapmaya daha çok sarıldığını da ekliyor sözlerine: “Aslında yaşadığım acı kendime çıkış yolu bulmamı sağladı. Kafamdaki kalabalık uğultudan kurtulmam gerekiyordu ve tek yolu buydu. Yeteneğimi keşfetmem için hayatımın dönüm noktası geçirdiğim kaza ardından kapatılmam oldu.”
İlk sergisine destek
Doğanın ve gördüğü her şeyin kendisine ilham verdiğini söyleyen Fatima Muhammed, daha sonra çizimlerini kağıtlardan kumaşlara aktarmaya, duvar ve camlara da akıtmayı sürdürdüğünü belirtiyor. Şimdi çizdiği resimleri sanat ve resimseverlerle Rojava Aydınlar Birliği’nin düzenlediği organizasyonlarla buluşturduğunu dile getiren Fatima Muhammed, kendisine imkân tanınmasından mutluluk duyduğunu belirtiyor. Fatima Muhammed, ilk sergisinin de Rojava Aydınlar Birliği tarafından desteklendiğini hatırlatıyor.
‘Kendinize güvenin ve üretin’
Fatima Muhammed, rengarenk çizimlerinin içerisinden sesleniyor kendisine kulak verenlere: “Güçlü bir irade ve tutkulu başarma istemi her şeyin üstesinden gelmeye yeterlidir. Eğer engelliyseniz bu sizin üretemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Engelli bireylerin de üretmeye ihtiyacı var ve bu onların en doğal hakları. O yüzden kendinize güvenin ve üretin.”
Nesreen Keleş / Qamişlo-NUJINHA