Engelliler Haftası’na dair açıklama yapan Eskişehir Kent Konseyi Erişilebilir Kent Çalışma Grubu, engelliliğin farklılıktan öte toplumsal bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti
Eskişehir Kent Konseyi Erişilebilir Kent Çalışma Grubu, 10-18 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Ulus Anıtı’nda açıklama yaptı. “Acıma nesne değiliz, yaşamın öznesiyiz” ve “Yeteneğimle değil, kimliğimle varım” dövizlerinin taşındığı açıklamada, “Herkes için erişilebilir adil bir yaşam mümkün” pankartı açıldı.
Grup adına açıklamayı yapan Engin Yıldız, Engelliler Haftası’nın mücadele ve farkındalık amacı taşıdığını anımsattı. Engin Yıldız, “Ayrımcılık, dışlayıcılık ve sağlam birey odaklı bakış açısıyla her gün yüzleşilmesi gerekmektedir. Bugüne kadar sadece ‘farkındalık’ adı altında yapılan şekilsel etkinliklerle ne eşitlik ne adalet sağlandı. Biliyoruz ki; engellilerin sevgiye ve korunmaya değil, kağıt üzerinde var olan haklarının uygulanmasına ihtiyacı var. Engellilik sadece görme, işitme, bedensel, zihinsel ya da nörolojik farklılıklardan ibaret değildir. Tüm bu çeşitliliği içinde barındıran çok yönlü bir toplumsal gerçekliktir” diye belirtti.
‘Erişilebilirlik haktır’
Engellilerin toplumda özne değil nesne olarak görüldüğünü dile getiren Engin Yıldız, “Yaşamlarımız ya kahramanlaştırılıyor ya da görünmez kılınıyor. Oysa sadece başarılı olduğumuzda görülmemiz, hayatlarımızın değersizleştirilmesi dışında bir anlam ifade etmiyor. Kamusal alanlar, sokaklar, kamu binaları, toplu taşıma araçları, hastaneler ve okullar hala büyük ölçüde engelliler için erişilebilir değildir. Oysa erişilebilirlik bir lütuf değil, en temel hakkımızdır. Eğitime, sağlığa, istihdama ve siyasete erişimde önümüzde dağ gibi engeller durmaktadır” dedi.
Talepler
Engellilerin eşit yurttaş olmak, üretmek ve hayata katılmak istediğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: “Tüm kamu kurumlarında ve kent yaşamında erişilebilirlik sağlanmalı, bağımsız denetim mekanizmaları kurulmalı, her engelli grubunun ihtiyaçları dikkate alınarak engellilerin kamusal yaşama katılımı sağlanmalıdır. Engelli kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddete karşı özel politikalar geliştirilmelidir. Engelli maaşları, insan onuruna yakışır bir yaşam için yeterli düzeye çıkarılmalıdır. Engelli çocuklar ve gençler için eğitimde erişilebilir materyal ve teknoloji desteği ücretsiz ve sistemli şekilde sunulmalıdır.”
Kaynak: MA