İstanbul Barosu yöneticisi Fırat Epözdemir’in tutuklanmasına tepki gösteren avukat Baran Doğan, ‘Bu dosyanın asıl amacı İstanbul Barosu’dur’ dedi
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Fırat Epözdemir, 23 Ocak’ta Fransa’nın Strasbourg kentinde katıldığı “Avrupa Konseyi Savunmanlar Toplantısı” dönüşünde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. Fırat Epözdemir, 25 Ocak’ta “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklandı. Fırat Epözdemir’in Halkların Demokratik Kongresi (HDK) delege listesinde adı olması, HDK’nin etkinliklerine katılması, 2015’te Cizîr’deki (Cizre) sokağa çıkma yasakları döneminde avukatların hak ihlallerini tespit etmek amacıyla kurduğu “Diren Cizre” adlı Whatsapp grubunda yer aldığı ve o dönem Cizîr ilçesine gittiği gerekçeleriyle tutuklamaya gerekçe yapıldı.
Fırat Epözdemir’in tutuklanmasına gerekçe gösterilen bir başka “delil” ise, Ocak 2024’te dosyaya giren Fırat Epözdemir’in Ferit Keleşoğlu isimli bir kişi ile fotoğrafı oldu. Ancak bu fotoğrafla ilgili Epözdemir hakkında başlatılan soruşturmada, 10 Eylül 2024 tarihinde “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi. Ferit Keleşoğlu’nun başka fotoğraflarında silahlı olduğu iddia edilerek, bu fotoğrafların dosyada yeni delil olduğu iddiasıyla “kovuşturmaya yer yok” kararı kaldırıldı ve dosyada tutuklanma kararı verildi.
‘Savcı intiba oluşturuyor’
Fırat Epözdemir, hakimlik savunmasında, 2014’te Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bağcılar Belediye Başkanı adayı olduğunu, BDP’nin HDK’nin bileşeni olduğunu ifade etti. Kişisel bilgilerinin de bu yüzden HDK’de olabileceğini vurguladı. HDK’nin illegal bir örgütlenme olmadığının altını çizen Fırat Epözdemir, HDK talimatı ve açıklamaları doğrultusunda değil, o dönem Amed Barosu çağrısıyla, hak ihlalleri çerçevesinde Cizîr’e gittiğini söyledi. Fırat Epözdemir, savunmasında, “2015’teki HDK açıklamalarına açın bakın. Savcı Bey, 2015 deyip çarpıtmasın. Yıl doğru, ama niye gün ay yok? Çünkü Savcı Bey intiba oluşturmuş. Biz Cizre’ye 11 Eylül 2015’te gittik. Savcının ‘HDK açıklamaları sonrası gittiler’ söylemi tamamıyla yanlış. Çünkü Savcı Bey’in bize verdiği bilgiye göre, Ekim ve Aralık ayında yapılan açıklamalar. Yani biz gidip gelmişiz daha sonra açıklama yapılmış. Ayrıca bunlar hakkında ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verilmişti” ifadelerini kullandı.
Fırat Epözdemir, tutuklama gerekçesi yapılan Ferit Keleşoğlu isimli kişiyle fotoğrafına ilişkin, “Ferit Keleşoğlu isimli şahsı tanımıyorum. Bu şahsın telefonunda bulunan benim. Bu fotoğrafı hiçbir şekilde bir yerde paylaşmadım. Fotoğraf 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde HDP’den milletvekili adayı olmam nedeni ile seçim çalışmaları esnasında çekilmiş bir fotoğraftır. Bu fotoğrafta bulunan kişilerin hiçbirini tanımıyorum” dedi.
‘Soruşturma baroyla ilgili’
Fırat Epözdemir’in avukatı Baran Doğan ise hakimlik savunmasında “Fırat Epözdemir hakkındaki soruşturmanın İstanbul Barosu’nda yönetim kurulu üyesi olduğu için yürütüldüğünü düşünüyoruz. Dosyaya bakıyoruz, somut teknik hiçbir delil yok. Ancak Epözdemir hakkında 16 Ocak 2024’te soruşturma başlatılmış. İstanbul Barosu ile ilgili de 2 ay önce başlatılıyor. 23 Şubat’ta İstanbul Barosu kongre kararı alıyor. İstanbul Barosu kongre kararı aldıktan sonra Fırat Epözdemir hakkında alelacele soruşturma başlatılıyor. Bu soruşturma bu yönüyle hukuka aykırıdır” diye belirtti.
‘Çelişkilerle dolu dosya’
Fırat Epözdemir’in üyesi olduğu Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Eşbaşkanı İshak Demirel, “‘Kovuşturmaya yer yok’ kararı verilen dosyada, yeni delil olmamasına rağmen ‘yeni delil var’ denilerek karar kaldırılmış ve 2025 tarihli soruşturmaya eklemlenmiştir. Evinde ve ofisinde hukuka aykırı arama yapılmasına rağmen aleyhe hiçbir delile rastlanmamıştır. Soruşturma dosyasında tutuklama koşulları oluşmamasına rağmen mesleki faaliyetleri nedeniyle her gün adliyede olan bir avukat, çelişkilerle dolu bir dosyada tutuklanmıştır” ifadelerini kullandı.
‘Mücadele edeceğiz’
Bundan sonraki süreçte İstanbul Barosu ile ortaklaşa şekilde örgütlü mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen İshak Demirel, “Siyasi talimatlarla verilen tutuklama kararına karşı hukuken gerekli tüm mücadeleyi vereceğiz. Avukat Fırat Epözdemir ve yine mesleki faaliyetleri nedeniyle halen Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan Avukat Bedirhan Sarsılmaz’ın serbest bırakılması için girişimlerde bulunacak ve kampanyalar yapacağız. Hukuken de gerekli itirazlar ve başvurularımızı yapacağız” diye konuştu.
‘Amaç İstanbul Barosu’
Asıl amacın İstanbul Barosu olduğunun altını çizen İshak Demirel, “Son olarak belirtmek gerekir ki bu dosyanın asıl amacı İstanbul Barosu ve tüm avukatlardır. Bu soruşturma ile bir mesaj verilmek istenmekte ve baroya ilişkin soruşturma ve dava genişletilmeye çalışılmaktadır. İstanbul Barosu’na yapılan darbe girişiminin adımlarından birisi de soruşturmadır. İstanbul Barosu ve avukatlar bu soruşturmaya karşı ilk günden itibaren nasıl mücadele verdiyse bundan sonra da buna devam edecektir” şeklinde konuştu.
Haber: Ömer İbrahimoğlu / MA