Cumhurbaşkanı Erdoğann’ın açılışını yaptığı ve kayyum belediyeciliğine örnek gösterilen Sur Sağlıklaştırma Projesi üzerinden bir yıl geçmeden Melikahmet Caddesi çöktü.
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin Gazi ve Melik Ahmet Caddesi’nde kayyum döneminde “Sokak Sağlıklaştırma Projesi” ile yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan ihaleyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSTON A.Ş. adlı şirketi aldı. İhaleyi alan şirket, işi yereldeki taşeron firmalara yaptırdı. Ocak 2017’nin başında Diyarbakır’a gelen dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin temel atma törenine katılarak startı verildi.
Şatafatlı açılış
Projede bakanlık, “Suriçini koruyup, alanda var olan tarihi dokuyu tehdit eden sağlıksız yapılaşmayı da bertaraf ederek yaşanabilir Diyarbakır’ı inşa etmeyi” hedeflediğini sık sık vurguladı. Çalışmaları yaklaşık 15 ay süren projenin açılışı, 17 Mart 2018’de AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Organize edilen şatafatlı törende, konuşmalar yapıldı, iktidarın kentin tarihine ne kadar sahip çıktığını ve kayyum belediyeciliğine övgüler dizdi. Caddelerde araç yolunun yeniden düzenlendiği, kaldırımların genişletildiği, yeşillendirme, ışıklandırma ve kanalizasyon çalışmalarının yapıldığı, elektrik hatlarının yer altına çekildiği hep dile getirildi, ancak projenin üzerinden daha 6 ay geçmeden 57 milyona yaptırıldığı ileri sürülen proje çöktü. Projenin tamamlanmasının üzerinden 16 ay geçti, ama bugün araçlar caddeyi, yayalar ise kaldırımları kullanmakta zorlanıyor.
Araçlar caddeyi kullanırken zorlanıyor
Melikahmet Caddesi’nde araçların kullandığı kısımlarda çökmelerin yanında taşlar yerinden çıkarken, kaldırımlarda da aynı sorunlar yaşandı. Altyapısı yapıldığı belirtilmesine rağmen cadde, sağanak yağışlarda göle dönerken, caddenin sorunlarının proje öncesi sorunları katladığı belirtiliyor. Araç sürücüleri meydana gelen çökmeler nedeniyle caddeyi kullanmakta zorlanıyor. Yine caddedeki aydınlatma ışıkları geceleri yanmıyor.
‘Surun her yeri tahrip ediliyor’
Ekolojist Zeki Kanay ve esnaflar, Melikahmet Caddesi ve kaldırımların sağlam yapılmadığını belirtiyor.
Ekolojist Kanay, tarihi yeniden yapmak isteyenlerin yolları enkaza çevirdiğini vurgulayarak, halkın gözünü boyamak için yapılan projenin bir makyaj görevini aldığını belirtti. Kanay, “Tarihi yerinde yaratmak isteyen Toledo sevdalıların hayali olanların eserleri bir yılı geçmeden bir bir dökülüyor. Daha bir yılı geçmeden yol taşları tamamen yerinde oynuyor. Kimisi de yerinde yok. Esnafın dükkanlarının önündeki dut ağaçları kesildi ve esnaf artık gölgesinde dinlenemiyor. Kavak ağaçları dikilmiş durumda, fakat ağaçlar su sistemi döşendiği halde sulanmıyor. Ağaçların yüzde 90’ı kurumaya başlamış. Gösterişli elektrik lambaları sokaklarda yapılmış. Fakat bazıları devrilmiş, bazıları da yanmıyor. Sur tahrip ediliyor” diye konuştu.
‘Esnafa sorulmadı’
Yol yapımı için milyonlarca lira harcandığını vurgulayan ekolojist Kanay, Melikahmet Caddesi projesinin Sur’da yaşayan halkın ve esnafın görüşü alınmadan yapıldığını söyledi. Kanay, “Melikahmet Caddesinde büyük paralar harcanarak bu enkaz tablosu ortaya çıkmış oluyor. Bu yollar yapılmaya kalkılırsa büyük maliyetler tutar. Eski taşlar modeli uygulanır mı bilmem ama belediyenin maddi imkanları varsa buraya tekrar Arnavut taşları yapılması lazım. Bu ağaçların komple sökülüp dut ağaçlarının yeniden dikilmesi lazım. Esnafın dayanışmasıyla ancak tamir yapılır” diye belirtti.
‘Milli servetimiz çöpe atılıyor’
Melikahmet Caddesi üzerinde 10 yıldır esnaflık yapan Fikret Dursun ise, burayı yapan müteahhitlerin ilk önce bilgisayar üzerinde bir proje kendilerine gösterdiklerini belirterek, “Reklam yapıyorlardı. Biz de projenin böyle olacağını sandık ama hiç bir şey öyle olmadı. Burada dut ağaçlarımız vardı ve gölgesinde otururduk. Bu ağaçların tanesini bin 250 TL’den diktiler. Bir esnaf arkadaşımız burada kuruyan bir ağacı kesti. Ona ağacı neden kestin diye bin 250 TL ceza verildi. Bazen araçlar buradan hızlı geçiyor. Yoldaki taşlar dükkanımızın önüne kadar geliyor. Milli servetimizi çöpe atıyorlar. Sonra bunun bedelini biz esnaflardan vergi adı altından alıyorlar. Esna zaten iş yapmıyor.”
MA / Ruken Demir