Riha’da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘12.12.2012 saat 12.12’de su verilecek’ dediği kanallara aradan geçen 11 yılda henüz su verilmediği gibi, çiftçiler tarımın bitme noktasına geldiğini belirtti
AKP iktidara geldiği günden beri bir yandan doğa talanlarına izin veren projeler, bir yandan ise “çılgın projeler” ile milyonlarca liralık ölü yatırımlar gerçekleştiriliyor. O projelerden biri ise Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce Riha’nın (Urfa) Curnê Reş (Hilvan) ilçesi İstaxûlle kırsal mahallesinde 2009 yılında yapımına başlanan su kanalları oldu.
3 bin 845 gündür su yok
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2012 tarihinde açılışını yaptığı kanallara, aradan geçen 3 bin 845 günde su bırakılmadı. Sulama kanalının fiziki yapısının bitmesine rağmen suyun bırakılmaması, bölgede geçimini çiftçilik yaparak sağlayan binlerce kişiyi etkiliyor. Su kanalının yanı başında ekilen arpa, mercimek, buğday ve mısır gibi ürünler yeterli yağışların olmamasından kaynaklı kuruyor.
Erdoğan tarih vermişti
Çocukluk yıllarından bu yana tarım ile uğraşan Serhat Erdem, ailesinin yaklaşık 150 yıldır bölgede tarım yaparak geçimlerini sağladığını söyledi. Bölgenin tek geçim kaynağının tarım olduğunun altını çizen Erdem, “Fırat Nehri bize 4 kilometre uzaklıkta, kanallar 11 yıldır yapılmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12.12.2012 saat 12.12’de bu bölgeye su verilmeye başlanacağını söylemişti. 11 yıl geçti ama hala suyu bekliyoruz. Her yıl kanallara su verileceği söyleniyor ancak bırakılmıyor. Sadece bizim köyümüz değil, 12 köy su bekliyor” diye konuştu.
Suyun dibinde susuzuz
Bölgede 100 bin dönüme yakın tarım arazisi bulunduğunu kaydeden Erdem, “Dönüm başı buğdayda 350-400 kilo verim alınıyor, sulanırsa bu 700-800 bandına kadar çıkar. Bu ülke ekonomisini etkileyeceği gibi, tarım ile uğraşan çiftçinin de yüzünü güldürecek. Suyun dibinde susuzuz. Fırat’ın dibindeki köylere su verilmiyorsa, bunu irdelemek lazım” diye belirtti.
İnsanların birçoğu göç etmek zorunda kaldı
Kanallara su verilmesiyle ilgili yetkililerin verdikleri sözleri tutmadığını dile getiren Erdem, “Su bırakılırsa buğday, arpa, mercimek, mısır gibi ürünler yetiştirilecek. Burada bir istihdam da sağlanacak. İnsanlar kuru tarım ile çarkı döndüremiyor artık. Toprağını ekmeyi bırakıp, şehre göç eden birçok kişi var. Buna bir son verilmesi ve insanların kendi topraklarına dönmesinin yolu açılması gerek” diye konuştu.
Kanal var ama su yok
Mahallede bulunan tarım tarlalarında ailesi ile birlikte mercimek, buğday, arpa hasadı yaparak geçimini sağlayan mevsimlik tarım işçisi Metin Acet de, “Fırat 4 kilometre uzaklıkta, su yok ama Harran’ın bütün köylerinde su var. 11 yıldır bu kanal var ama bir kere bile su verilmedi. Önceden insanlar köye geliyordu ancak şuan tersine bir durum söz konusu. Tarım yapamayan köylüler göç ediyor. Bir an önce yetkililerden yardım bekliyoruz. İnşaların kendi topraklarında kalabilmesi için bu kanala su verilmesi gerek” dedi.
Haber: Emrullah Acar / MA