Erdoğan’ın ‘Güvenli Bölge’ planına karşı olduklarını belirten Esad, ‘Türkiye’nin asıl amacı, söz konusu bölgelere Suriye’de faaliyet gösteren ve etkisiz hale getirilen teröristlerle ailelerini yerleştirmek’ dedi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki eylemlerinin etnik çatışmaya sebep olabileceğini, Ankara’nın Suriyeli göçmenleri TSK’nın kontrolündeki bölgelere gönderme girişimlerine karşı olduklarını belirtti. Esad’a göre, Türkiye destekli paramiliter güçler ve aileleri, bu bölgelere yeniden yerleştirilmesi için kullanılan bir bahane.
‘Türkiye’ye kimse inanmıyor’
Sputnik ve Rossiya-24’e konuşan Esad, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin bu bölgelere 3 milyon Suriyeli göçmeni döndürmek istediğine kimse inanmıyor. Bu yanılsama yaratmak için kullanılan insani bir durum. Bunu gerçekten yapmak istiyor olsa dahi, bu absürt. Zira olayların böyle gelişmesi, buralardaki köy ve şehirlerde yaşayanlarla, toprak ve gayrimenkul sahipleri ile yeni yerleşenler arasında çatışmaya sebep olabilir. Buralarda yasal olarak yaşayan kişiler bölgelerine yönelik haklarından feragat etmeyeceklerdir. Bu da bu çatışmanın etnik bir niteliği olacağı anlamına geliyor.”
‘Teröristleri yerleştirmek istiyor’
Esad’a göre, Türkiye’nin asıl amacı, söz konusu bölgelere Suriye’de faaliyet gösteren ve etkisiz hale getirilen teröristlerle ailelerini yerleştirmek ve böylece ‘Erdoğan rejiminin’ sahip olduğu görüşlere uygun bir tavır güden yeni bir radikal topluluk oluşturulması. Esad “Erdoğan’ın asıl amacı bu. Her halükarda bu tehlikeli ve Suriye’nin istikrarsızlaşmasına yönelik bir durum. Bu nedenle kesinlikle karşıyız” dedi.
Yine tekledi
Esad ayrıca Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada Kürtlere ilişkin yine tekçi söylemlere sarıldı. Kuzey Suriye’de Arapların çoğunlukta olduğunu iddia eden Esad, eğer bölgede bir otonomiden bahsedilecekse bunu Arapların talep etmesi gerektiğini öne sürdü. Esad, Kürtlerin sorunsuz yaşadığını ve otonomi isteyenlerin bazı ayrılıkçı gruplar olduğunu savundu.
Orduya davet etti
Esad ayrıca Türkiye’ye karşı Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yeniden orduya katılım çağrısı yaptı ve bu yöndeki bir önceki taleplerinin reddedildiğini söyledi. DSG, bireysel çağrıyı reddetmiş ve özgün yapının korunması talebiyle kurumsal çağrının yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
DIŞ HABERLER