Belediyelere kayyum atanmasına Avrupa’dan da tepkiler sürüyor. Kürdistan Dayanışma Komitesi üyeleri tepkileri dile getirirken, İsveç hükümetinin yapılanlara sessizliğini de eleştirdiler
İsveç Parlamentosu’nda Türkiye’de hak ihlalleri ve kayyum konularının tartışıldığı bir konferans kapsamında Stockholm’de bulunan Kürdistan Dayanışma Komitesi üyeleri belediyelere kayyum atanmasına tepkilerini dile getirdi. Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson Türkiye’deki halk ihlallerinin ve 3 belediye başkanının görevden alınmalarının kendilerini şaşırtmadığını belireterek, iktidarın elinde oynayacak daha fazla kartı olmadığı için baskı ve saldırılarını arttırdığı değerlendirmesini yaptı.
‘İstanbul yenilgisi sarstı’
Yönetim kurulu üyesi Per Olof Nordin ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tüm baskı ve hilelere rağmen İstanbul seçimlerininin sonuçlarını kabul etmeyince aldığı ikinci yenilgiden sonra iyice sarsıldığını söyledi. Amed, Mardin ve Van belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınmalarından sonra ilçelerinde kamuoyu bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını dile getirdi.
‘Öcalan’a özgürlük istedik’
İlçelerinde birçok farklı kesimin katılımıyla Söderhamn İnisiyatifi’ni oluşturulduklarını söyleyen Nordin, “Yaptığımız ve 50 kişinin imzasının bulunduğu ortak açıklamada Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep ettik” dedi. Komite ayrıca, 3 büyük şehire kayyum atanmasından sonra belediye başkanlarıyla dayanışmak için bir kampanya başlattı.
‘Sessiz kalınmamalı’
Dayanışma Komitesi üyeleri, İsveç’in Türkiye’nin belediye başkanlarını görevden almasına karşı sessiz kalmasına tepkilerini dile getirirken, Amed, Mardin ve Van belediyeleriyle dayanışmak için İsveç’te bir delegasyon oluşturmaya çalışacaklarını söyleyen Gustafsson, “Bu delegasyon Bakur’a giderek, görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşebilir ve dayanışma mesajları verebilir” dedi.
STOCKHOLM