Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önünde açıklama yapan Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, ‘Ülkemiz, gözü dönmüş patronların talan ve yağma yarışına sahne oluyor’ dedi
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Alpagut ve Atalan mahalleleri sınırları içinde yürütmeyi planladığı siyanürlü altın madeni projesine karşı bir kez daha bir araya geldi. Projeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda gerçekleştirilen 2’nci İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı sırasında platform üyeleri bakanlık önünde açıklama yaptı.
Mikroklima özelliği
Burada konuşan platform üyesi Meltem Oktay, Eskişehir’in en güzel doğasına sahip yerlerin ısrarla yok edilmeye çalışıldığının altını çizerek, “Bu bölge, ülkemizde Iğdır’la birlikte mikroklima özelliği olan iki bölgeden biridir. Proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı tür ve 128 kuş türü bulunmaktadır. Proje sahası birinci arkeolojik sit alanına 200 metre mesafededir. Kısaca söylersek ormanları, tarım alanları, meraları, akarsuları ve kültürel zenginliğiyle, şehrimizin ve ülkemizin göz bebeği bir bölgeden bahsediyoruz” dedi.
‘Siyanur yeraltı suyuna karışacak’
Projenin faaliyete geçmesi durumunda tarım alanlarının yok olacağını belirten Meltem Oktay, işletme için kullanılacak su miktarından dolayı su kaynaklarının kuruyacağını söyledi. Meltem Oktay, “Siyanür ve toprakta bulunan ve siyanürle temas edince serbest ve zararlı hale gelen arsenik, kurşun, cıva gibi ağır metaller, buharlaşma, yağmur, sızma, taşma gibi yollarla Sakarya Nehri’ni de besleyen yer altı sularına karışacaklar. Solunum, cilt teması veya bulaştıkları içme ve kullanma suları ve besin yoluyla vücuda girecekler. Bu ağır metaller ve siyanür kan hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, akıl hastalıkları, anormal doğumlar, bebeklerde bedensel ve zihinsel gelişme geriliği ve cilt, prostat, karaciğer, mesane, böbrek, akciğer gibi çeşitli kanserlere neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mücadele vurgusu
Geçtiğimiz yıl 15 Ağustos’ta yapılan Halkın Katılımı Toplantısı’nı hatırlatan Meltem Oktay “Bizler inatla mücadelemizi sürdürürken bir yandan da çok iyi biliyoruz ki ülkemiz maalesef gözü dönmüş patronların talan ve yağma yarışına sahne oluyor. İktidar ise bu yağma yarışında şirketlerin önüne çıkabilecek engelleri ortadan kaldırmakla meşgul. Ülkenin geleceği için çok önemli günlerden geçiyoruz. Uzun zamandır patronlar tarafından dillendirilen ve bugünlerde iktidar tarafından Meclise getirilen torba yasa teklifi ile ormanların, zeytinliklerin, korunan alanların, sulak alanların, yaban hayatı geliştirme sahalarının yani kısaca ne kadar önemli doğa alanı varsa hepsinin madenlere açılmasının önünde hiçbir engel kalmayacak. Ancak bu yasa teklifleriyle gelenlerin bilmediği biz doğa ve yaşam savunucularının azmi ve kararlılığıdır” dedi.
ÇED olumlu kararı
Eskişehir’in Alpagut ve Atalan mahallelerinde Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin yapmak istediği siyanürlü altın madeni projesinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan 2’nci İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı “ÇED olumlu” görüşüyle sonuçlandı.
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, yaptığı yazılı açıklamada, “Bakanlık Cengiz Holding’in çıkarlarını halkın çıkarlarına tercih etti. 2’ncisi gerçekleştirilen Alpagut-Atalan Altın Madeni İDK toplantısında itirazlara rağmen komisyon olumlu kararı verdi. ÇED olumlu kararı daha sonra açıklanacak” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: MA