Anadolu Üniversitesi öğrencileri Hukuk Fakültesi bahçesine çocuk parkı yapımı ve eski kafe işletmesinin personel yemekhanesine dönüştürme planlamasına karşı yürüdü
Anadolu Üniversitesi öğrencileri Hukuk Fakültesi bahçesine yapılan çocuk parkı ve yanındaki eski kafe işletmesinin personel yemekhanesine dönüştürülmesi planına karşı Hukuk Fakültesi’nden Rektörlüğe yürüdü. “Yaşasın öğrenci dayanışması” ve “Kampüsler bizimdir, bizim kalacak” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrası Rektörlük önünde öğrenciler adına Taha Öztürk açıklama yaptı.
‘Öğrencilerin hakları yok sayılıyor’
Üniversitelerde öğrencilerin, söz, yetki ve karar haklarının yok sayıldığına dikkat çeken Taha Öztürk, “Bu uygulamalar öğrencilerin karar alma mekanizmalarından dışlandığı, görüşlerinin dikkate alınmadığı bir ortam yaratmaktadır. Bu durum yalnızca bireysel hakların ihlali değil, aynı zamanda üniversitelerin temel değerleriyle de çelişmektedir” dedi.
Fakülte bahçesine çocuk parkı
Anadolu Üniversitesi’nin 2024 yılı bütçesinin 4 milyar 359 milyon lira olduğu bilgisini veren Taha Öztürk, “Bu bütçenin öğrencilerin doğrudan yararına olacak alanlara değil, önceliklerle örtüşmeyen projelere harcandığı görülmektedir. Bunun son örneklerinden biri, Hukuk Fakültesi bahçesine yapılan çocuk parkıdır. Bu proje kapsamında fakülte bahçesinde bulunan havuz yıkılmış, yerine beton dökülerek çeşitli peyzaj çalışmaları yapılmıştır” diye konuştu.
‘Tuvalete peçete konulmuyor’
Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında tuvaletlere peçete konulmadığını hatırlatan Taha Öztürk, “Öğrencilerin bu ve benzeri birçok sorunu ve talebi ortadayken, bu bütçenin neden bu projeye aktarıldığına dair bir açıklamanız olacak mı? Öte yandan, Hukuk Fakültesinin yanında bulunan uzun süredir kapalı olan kafe işletmesiyle ilgili belirsizlikler de devam etmektedir. Bahsedilen işletmede çalışmalar yürüten personellerden ve hocalarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, bu alanın akademik personel yemekhanesi olarak yeniden düzenleneceği ifade edilmektedir. Bu hizmetler planlanırken öğrencilerin mağdur edilmesi ve sürecin dışında tutulması, öğrencilerin kendi okullarında ne ölçüde söz sahibi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” diyerek talepleri şu şekilde sıraladı:
- Fakültemizin yanındaki eski kafe işletmesinin öğrencilerin KYK burs kredi miktarları da gözetilerek sosyalleşebileceği, vakit geçirebileceği bir alan olarak yeniden düzenlenmesini,
- Hukuk Fakültesi bahçesine yapılan çocuk parkı uygulamasının derhal iptal edilmesini,
- Fakültelerdeki fiziki yetersizliklerin giderilmesi ve gerekli iyileştirmelerin ivedilikle yapılmasını
- Üniversite rektörünün okulun tüm bileşenleri tarafından seçilerek gelmesini,
- Ve öğrencilerin karar alma mekanizmalarında yer almasını talep ediyoruz.
Açıklamanın ardından öğrenciler topladıkları 500’ün üzerindeki dilekçeyi Rektörlüğe teslim etti.
Kaynak: MA