Fransa’nın Bağdat Büyükelçiliği, Êzidilere yönelik Irak’ta gelişen kin ve nefret söylemlerini kınadı
Bir grup Êzidi Kürt, Irak hükümetinin 30 ailenin Şengale gönderilmesi kararına karşı 27 Nisan’da Şengal ilçe merkezinde “DAİŞ’e yardım ettiklerini” belirttikleri Arap ailelerin ilçeye geri gönderilmesine karşı çıkarak gösteri düzenlemişti.
İlçe merkezinde yaşanan gerginlik sırasında bir “camiye saldırıldığını” öne sürülmüş ancak Êzidi Miri Hazım Tahsin Beg, bu iddiaları ret etmişti. KDP ve medyası tarafından yaydırılan “Camiye saldırılması” iddiaları üzerine birçok kesimden Êzidi Kürtleri hedef alan açıklamalar yapıldı. Sosyal medya platformlarında da Êzidilere yönelik nefret söylemi içeren çok sayıda video ve mesaj yayımlandı.
Fransa olayı kınadı
Fransa’nın Bağdat Büyükelçiliği, Êzidi halkına yönelik kin ve nefret söylemlerini kınadıklarını belirterek Êzidi halkının onurlu yaşam hakkına sahip olduğunu söyledi.
Fransa’nın Bağdat Büyükelçiliği, bir açıklama yaparak kin ve nefret söylemleriyle Êzidi halkını hedef alan açıklamaları kınadıklarını söyledi.
Açıklamada, Irak’ta yaşayan diğer bileşenler gibi Êzidi halkının da onurlu bir yaşam hakkına sahip olduğu ve Fransa’nın Irak’ta yaşayan Êzidilerin haklarını elde edebilmesi için destek vermeye devam edeceği belirtildi.
Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Şengal’i yeniden inşa ve güvenlik çabalarının devam etmesi gerektiği de ifade edildi.
Açıklamada son olarak Fransa’nın Irak’ta yaşayan tüm bileşenler arasındaki barış müzakerelerini desteklediği vurgulandı.
İnançlar komisyonu açıklama yaptı
Mezopotamya İnançlar Platformu da, Şengal’de inanç temelli yapılan provokasyonlara karşı duyarlılık çağrısında bulundu.
Şengal’de dini inançları çatıştırma stratejisi çerçevesinde gerçekleştirilen provokasyonların direnişle kazanılan statüyü sabote etmeye yönelik olduğunun kaydedildiği platform açıklamasında bu olaylar Bağdat, Ankara, Hewlêr yönetimleri tarafından Şengal’e yönelik düşmanca yönelimin bir parçası olarak değerlendirildi.
DIŞ HABERLER