3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in Şengal’e yönelik saldırısında 73. Fermanı yaşayan Ezidiler, göç ettikleri ülkelerde de yaşam mücadelesi veriyor. Batman, Mardin ve Urfa’da kamplar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) devredilen kamplarda kalan Ezidilerin yaşam koşulları giderek ağırlaştı.
Batman’da bulunan kampı ziyaret eden Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı kampta kalan Ezidilerin yaşadığı sorunlarına dikkat çekti. Kampta eksiklikler olduğunu kaydeden Fincancı, Ezidilerin özellikle sağlık ve eğitim konusunda büyük sorunlar yaşadığına dikkat çekti.
Kampta bulunan Ezidilir çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Fincancı, kampta mutfak, yıkanma, tuvalet koşullarının da uygun olmadığına dikkat çekti. Sağlık sorunları olan insanların olduğunu ifade eden Fincancı, “Sağlık hizmeti almaları açısından sınırlılıklar var. Batman dışına çıkmak durumunda kaldıklarında izin almaları gerekiyor. O nedenle sadece Batman’la sınırlı sağlık hizmeti alabiliyorlar. Daha yetkin üçüncü basamak bir tıbbi değerlendirme gerektiğinde zorunlu bir prosedür gerekiyor. Ayrıca ekonomik koşullarının çok ağır olduğunu öğrendim. Günü birlik işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Birleşmiş Milletler (BM) ise 120 TL gibi bir ödeme yapıyormuş. Bu miktar ile hayatta kalabilmeleri olanaksızdır” diye belirtti.
Çocuklar asimile ediliyor
Sorunların bunlarla sınırlı kalmadığını başka da sorunların olduğunu vurgulayarak, bir diğer sorunun ise çocukların eğitimden yoksun kalmaları olduğunu söyleyen Fincancı, “Ezidi çocuklar okula giderse Türkçe eğitim görmek zorunda kalıyor. Oysa anadilleri Kürtçe’dir ve Kürtçe’yi buradaki Kürtlerden farklı olarak Arap alfabesi ile öğrenmişler. Eğitim 5 yıldır tümüyle kesintiye uğramış durumdadır. Okul çağı çocukların okullaşma oranı sıfırdır. Halbuki savaştan, katliamdan kaçanların kendilerine bir gelecek kurmaları ve umut besleyebilmeleri için kendilerini geliştirebilmek için olanaklara ihtiyaç vardır. Genç yetişkinler için de benzer durumlar söz konusudur. Yaşananlardan dolayı üniversiteyi bırakmak zorunda kalanlar var. Onların da eğitimi askıya alınmış durumda. Başka ülkelere geçiş yapmak dışında bir gelecek umudu taşımıyorlar. Bu insanlar zaten yeterince ağır yaralar almış, bu şekilde daha da yara alıyorlar” diye konuştu
Belediyenin daha önce psiko-sosyal çalışmalar yaptığına vurgu yapan Fincancı, kayyumların bunun önüne geçtiğini ve hiçbir desteğin oluşturulmadığını sözlerine ekledi. Fincancı, “Batman’daki bu kampın bir özelliği daha var. O bölgedeki yerleşim yerinde Ezidiler yaşıyor. Destek vermek açısından dilini, geleneklerini anlayan insanlarla bir arada olmaları büyük önem taşıyor. Bu insanların aslında bir an önce geçişlerinin yapılması gerekiyor. Birleşmiş Milletlerin önlem alması gerekiyor. Geçişte yapılamıyorsa kendi anadillerinde kendi yazımlarıyla eğitim alabilecekleri imkanlar oluşturulmalıdır” dedi.
Şehriban Aslan//Batman-Jinnews