Kadın Sığınakları Kurultayı’nın sonuç bildirgesinin önemine dikkat çeken Mor Çatı’dan Özlem Sunata, ‘Bir mücadele ve kampanya ağımız var. Bu mücadele ortaklaşarak devam edecek’ dedi
Gülistan Azak/İstanbul-Jinnews
İstanbul’da 22.’si düzenlenen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, 2-4 Kasım tarihlerinde, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği’nin (UGKDD) ev sahipliğinde gerçekleşti. Farklı kurum ve kentlerden kadınların katıldığı kurultayda, 7 farklı atölye düzenlendi. Kurultayın ardından şiddetin önlenmesi için çözüm önerilerinin sıralandığı sonuç bildirgesi yayınlandı.
Mücadele nasıl gelişir?
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Özlem Sunata, Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın hazırlık aşamaları ve kurultaydan çıkan sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurultay birleşenlerinden oluşan kadın örgütlerinin farklı illerde çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Özlem Sunata, “Kadın örgütleri bir araya geliyor ve öncelikli ele alınması gereken meseleleri ortaya koyuyorlar. Bu yıl kurultayın gündemi ‘şiddetle mücadele için feminist sosyal politikalar’ idi. Özellikle şiddetle mücadele için feminist sosyal politikaların ne olduğu, Türkiye’de ve uluslararası anlamda ve bu politikaların nasıl hayata geçirildiği, geçirilmesi gerektiği kadın mücadelesinin nasıl geliştirilmesi gerektiği ile ilgili biraz kafa yormak istedik” dedi.
‘Ortaklaşmak çok önemli’
Kurultaydan çıkan sonuçların kadın hareketi ve mücadelesinde önemli olduğunu vurgulayan Sunata, “22 yıldır yapılan bu kurultay kadın örgütleri için belirleyici ve önemli oluyor. Bu bir ağ aslında. Bu ağ içerisinde oluşturduğumuz ilişkilerimiz var. Bu süreye değin süregelen bir mücadele ve kampanya ağımız var. ‘sığınaksızbirdünya’ web sitesi var. Aslında kadınların yan yana gelip kendi gündemlerini paylaşıp, çoğaltmaları, farklı mücadeleden kadınların yaşanmışlıklarını birbirlerine aktarmaları bile kadın mücadelesini daha fazla ortaklaştırması açısından çok önemli. Her ilden her daim yakalamaya fırsat bulmadığımız o ilişkilenme halinin oluşturulması bence kadın hareketine ve mücadelesine önemli bir katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Sonuç bildirgesindeki önemli talepler
Kurultayın sonuç bildirgesinde öne çıkan talepler ise şöyle: “Şiddete uğrayan ve bu konuda talepler oluşturan kadınlar için eğitim hayatına dönüş kolaylaştırılmalı, mesleki eğitimler sağlanmalı. Engeli, cinsel yönelimi, dili, kökeni ve benzeri özgül durumları/ihtiyaçları sebepleriyle çoklu ayrımcılığa uğrayan kadınlar için destek mekanizmaları oluşturulmalı. 15-18 yaş çocukların zorla evlendirilmeleri tecavüz olarak tanımlanarak çocukların korunması ve yüksek çıkarlarının gözetilmesi için tüm mekanizmalar hayata geçirilmeli. Kadınlar kürtaja tüm sağlık birimlerinde erişebilmeli ve uygulamadaki engeller kaldırılmalı. Çocuk yaşta gebeliklerin ve zorla evlendirmelerin önlenmesine yönelik etkili politikalar geliştirilmeli.”
Birçok dilde 7/24 telefon hattı
“Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ortak protokolle okullarda cinsel sağlık eğitimleri vermeli. Yargı ve kolluk kuvvetleri alanında çalışan personele kadına yönelik şiddet konusunda toplumsal cinsiyet eşitliği temelli zorunlu hizmet içi eğitimler verilmeli. Kadın sığınma evlerinde çalışan meslek elemanı, sosyal çalışmacı sayısı arttırılmalı ve 7/24 hizmet için uzmanlarla destek verilmeli. Sığınaklarda çocuk-ergen çalışmaları yürütülmeli ve 12 yaş üstü erkek çocuklarıyla birlikte sığınağa başvuran kadınlar için ev desteği sağlanmalı. Şiddet için destek sağlayan 7/24 telefon hattı birçok dilde ve yeterli sayıda personel ile engelli bireylerin ihtiyacına göre tasarlanmalı. Şiddet uygulayan kişi ile mecburi bir arabuluculuk kesinlikle uygulanmamalı.”