Fransa’da emeklilik reformunun geri çekilmesi amacıyla düzenlenen süresiz genel grev başladı. Sendikaların çağrısıyla başlayan greve milyonlarca kişi katılırken, polis eylemcilere müdahale ediyor
Fransa’da işçiler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı “emeklilik reformu”na geri çekilmesi için süresiz genel greve başladı.
Grev, başta ulaşım olmak üzere güvenlik, sağlık, eğitim, sanayi ve tarım sektörlerini kapsıyor. Çok sayıda sendikanın çağrısıyla gerçekleştirilen genel grev dolayısıyla kamu hizmetleri verilmiyor.
Ulaşım şirketi SNCF’nin açıklamasına göre ülke genelinde çok sayıda tren ve metro seferi iptal edilmiş durumda. Eurostar ve Thalys tren hatları ile Paris metrosunda da bazı seferler iptal edildi.
Grevlere havaalanlarındaki yer personelleri de katılıyor. Air France ve EasyJet çok sayıda uçak seferini iptal ettiğini duyurdu.
Protestolar düzenleniyor
Günlerce sürmesi beklenen grev kapsamında protestolar da düzenleniyor. Bazı sendikalar da üyelerine, Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik reformunu geri çekene kadar greve devam edilmesi çağrısında bulundu. Genel grevin, Sarı Yelekliler eylemlerinden sonra Macron’a karşı ülkede hayatı durma noktasına getiren en büyük toplumsal tepki olması bekleniyor.
Sarı Yelekliler bir yıldır sokakta
Bununla birlikte 2018’in Ekim ayında örgütlenen ve 17 Kasım 2018 tarihinde farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan Sarı Yelekliler bir yılı aşkın süredir sokaklarda eylem gerçekleştiriyor. Söz konusu “reform”, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor ve bu reformun birçok sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Grev nedeniyle sokağa çıkan yüzlerce kişiye polis biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. Yer yer şiddetlenen müdahalelere eylemciler de karşılık verdi.
Parlamento kapalı kalacak
Grev parlamentoyu da etkiledi. Parlamento grev günü kapalı kalacak. Sosyalist Parti grubu, özel bir uygulama olan aylık öneri günü sırası kendisine geldiği için, greve katılmayı tercih ederek, çalışmalarını askıya aldı. Genellikle anmalarda askıya alınan parlamento çalışmaları bu kez grev nedeniyle felç oldu.
Eğitim, enerj kurumları, polis, avukat…
Ulaşımın yansıra ulusal eğitim, enerji kurumları, rafineriler, çöp toplama servisleri, otomobil sektörü, hastaneler, avukatlar ve polisler de greve gidecek.
‘Mücadele eden kadın ve erkekleri destekliyoruz’
Ayrıca 180’i aşkın aydın ve sanatçı da 5 Aralık’ta “mücadele eden kadın ve erkekleri” desteklediklerini bildirdi. Le Monde gazetesinde ortak bir bildiri yayınlanan aydın ve sanatçılar arasında tanınmış ekonomist Thomas Piketty de var. Bildiride, “neoliberal ve otoriter hükümetin saldırılarına karşı, bugünümüz ve geleceğimizin sosyal ve siyasi mücadelelerden geçtiğini vurgulama sorumluluğunu hissediyoruz” dedi. Aralık 1995’te de aydınlar Le Monde gazetesinde yayınladığı bir bildiride “Mevcut toplumsal hareketler sadece hükümet politikası için bir krizdir” diyordu.
Solu birleştirebilir mi?
Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanı olmasından bu yana zayıflayan solun da yeniden bu grevlerle birleşebileceği de tartışılıyor. LFI (Boyun Eğmeyen Fransa), PS (Sosyalist Parti), EELV(çevreciler), PCF (Fransa Komünist Partisi), Génération-s (PS’den ayrılan sosyalistler) grev yapmaya ve emeklilik reformuna karşı sokaklara çıkmaya çağırdı.
PARİS