Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek için Avrupa’dan gelen heyette yer alan, İtalya’daki COBAS’ın uluslararası temsilcisi Renato Franzitta, ’Sayın Öcalan’ın demokratik konfederalizm modeli kapitalizme karşı tek çözümdür’ dedi
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde 26 yıldır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek amacıyla, Avrupa Özgürlük ve Barış Platformu’nun başlattığı “Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek istiyorum” kampanyası kapsamında uluslararası bir heyet Türkiye’ye geldi.
Milletvekilleri, akademisyenler, hukukçular, sendikacılar ve gazetecilerin aralarında bulunduğu 39 kişilik heyetin içinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a fahri vatandaşlık veren İtalya’nın Palermo şehrinde faaliyet gösteren COBAS İşçi Konfederasyonu’nun uluslararası temsilcisi Renato Franzitta da yer aldı.
Franzitta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigmasının kapitalist, liberal ve patriarkal sisteme karşı tek çözüm olduğunu vurguladı.
‘İtalya hükümetinin Öcalan’ı reddetmesi ihanetti’
Renato Franzitta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komplo sürecinde İtalya hükümetinin oynadığı rolün, Kürt meselesiyle ilgilenmesine yol açtığını belirtti. Bu durumu açıkça bir ihanet olarak karşıladıklarını vurgulayan Franzitta, şu ifadeleri kullandı:
“İtalya hükümetinin içinde komünistlerin de yer almasına rağmen, Abdullah Öcalan’ın ülkede kalmasının reddedilmesi bizim açımızdan bir ihanetti. Çünkü özellikle dönemin Adalet Bakanı, Öcalan’a koruma statüsü vermek zorundaydı ama bunu yapmadı. Bu ihanet ve onursuzluğa tepki olarak, arkadaşlarımızla vermiş olduğumuz mücadele sonucunda 2015 yılında Sayın Öcalan’a Palermo’da ve Orlando’da fahri vatandaşlık vermeye karar verdik.”
‘Türkiye askeri yüzüme silah dayadı’
Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırılarının yaşandığı 2014-2015 yıllarında, gelişmeleri yerinde izlemek için Palermo’dan bir heyetle birlikte Pirsus’a (Suruç) gittiğini belirten Franzitta, Türkiye askerlerinin sınırı geçmelerini engellediğine ve hatta yüzüne silah dayadıklarına dikkat çekti.
O dönemde, Kobanê’ye insani yardım koridoru açılması için Palermo Belediyesi öncülüğünde Palermo-Suruç-Kobanê arasında başlatılan kardeşlik ve dostluk projesi olduğunu belirten Franzitta, ancak daha sonra bir konferans için Kobanê’ye gidebildiğini söyledi.
‘Demokratik konfederalizm tek çözüm’
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleri ve geliştirdiği paradigmanın kendisini çok etkilediğini ifade eden Franzitta, “Sayın Öcalan’ın kadın özgürlüğünü ve halkların kardeşliğini komün perspektifinde başat alan demokratik konfederalizm fikriyatını, derinleşen kapitalist krize karşı uygulanacak tek çözüm olarak görüyorum. Bu açıdan demokratik konfederalizm modelini, tüm dünya içindeki sorunların pratikte tek çözümü olarak görüyorum” dedi.
‘Rojava Devrimi Ortadoğu için bir şans’
Türkiye’de başlayan sürecin önemli olduğunu vurgulayan Franzitta, Ortadoğu’daki gelişmeleri göz önünde bulundurduğunda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıyı ve PKK’nin silahları bırakmasını devrimci bir hareket olarak değerlendirdiğini söyledi. Özellikle “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın Ortadoğu için çok büyük bir şans olduğunu kaydeden Franzitta, şöyle konuştu:
“Rojava Devrimi’nde de gördüğümüz gibi, Sayın Öcalan’ın fikriyatında oluşturulan, kadın mücadelesi öncülüğündeki ve tüm halkları kapsayan laik model, özellikle Ortadoğu’da oluşan ister cihatçı ister siyonist radikal dinciliğe karşı bir şanstır. Bu açıdan Rojava Devrimi, halkların kardeşçe yaşaması için önemli bir model sunuyor. Burada Kürtlerin, Türklerin, Arapların ve Ermenilerin ortak yaşamı inşa etmesi bir çözüm üretiyor.
Bu açıdan da demin belirttiğim gibi, demokratik konfederalizmin çoğulcu yapısı kapitalist liberal sisteme karşı önemli bir çözümdür. Öcalan’ın toplumun gelişmesi için olmazsa olmaz olarak gördüğü kadının özgürleşmesi perspektifi de çok doğru ve önemli bir perspektif.
Sayın Öcalan, özellikle kapitalist, liberal patriarkal sisteme ve Ortadoğu’daki radikal dinciliğe karşı bir panzehir oluşturduğu için sistem tarafından tutsak edildiğini ve tecrit altında tutulduğunu düşünüyorum. Modern çağda çelişki hem ulus-devlete hem de burjuva sınıfına karşı mevcuttur. Doğru bir toplum, halk tarafından yönetilen ve sömürenlerden daha çok, sömürülenlerin olmadığı bir komünal yapı olmalıdır. Ataerkini, kapitalizmi ve devleti ortadan kaldırmalıyız.”
‘Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması gerekir’
Gerçekten samimi bir barıştan söz edilecekse, başta Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Renato Franzitta, şunları vurguladı:
“Biz sürece ilişkin Kürt hareketinin tek taraflı bir çabasını görüyoruz. Türk hükümeti tarafından ise pek içerik veremiyorum çünkü henüz net bir adım atmış değil. Gerçekten samimi bir barış sürecinden bahsetmek istiyorsak, başta Abdullah Öcalan olmak üzere Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması gerekir.”
Kaynak: ANF