Koronavirüs salgını G20’yi de telaşlandırdı. G20 Dönem Başkanı Suudi Arabistan, düşen petrol fiyatlarını görüşmek üzere enerji bakanları düzeyinde cuma günü olağanüstü toplantıya çağırdı
G20 Enerji Bakanları G20 Dönem Başkanı Suudi Arabistan’ın, enerji piyasasında ‘istikrarın’ sağlanması amacıyla G20 enerji bakanları düzeyinde cuma günü olağanüstü toplantı düzenleyeceği belirtildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan habere göre, olağanüstü toplantı video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek. Toplantıyla, küresel ekonominin gelişimi için enerji piyasalarında istikrar sağlanmasının hedeflendiği aktarıldı. Kapitalist ekonomilerin bel kemiği olan karbon yakıtlarındaki düşüşün nedeni olarak, koronavirüs salgını nedeniyle eve kapanan halkın yakıt tüketmiyor oluşu ve üretimlerdeki düşüş gösteriliyor.
Korkuyorlar
Ayrıca G20 enerji bakanlarının, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) küresel enerji piyasaları üzerindeki etkisini azaltmak için davetli ülkelerin, bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışacağı kaydedildi. Enerji bakanları toplantısından bir gün önce ise Suudi Arabistan’ın çağrısı üzerine Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve üretici ülkelerin, petrol piyasasının istikrarını görüşmek için yine video konferans yöntemiyle toplantı düzenlemesi bekleniyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş G20 ülkelerini telaşa düşürdü. Piyasalara ciddi bir işaret verilemezse fiyatların daha da düşeceğine işaret edilen toplantı bilgilendirmesinde bir korku içinde oldukları anlaşılıyor.
Salgın en büyük etken
Dünya petrol piyasalarında çok büyük bir arz fazlalığı ortaya çıkmuş durumda. Dünyadaki petrol talebinin yüzde 60’ı ulaştırma sektörü tarafından tüketiliyor. 4 milyara yakın insanın evlere kapanmasıyla birlikte hem özel araçlar hem de nakliye, yolcu taşımacılığı yapılan araçlar, gemiler ve uçaklara olan talep dip yapmış durumda. Bir diğer nedenin ise Suudi Arabistan ve Rusya’nın, talepteki düşüşe rağmen üretimlerini artırmaya devam etmeleri. Toplantıya yönelik yapılan yorumlarda petrol fiyatları 30 dolar bandında olan fiyatın eğer ortak karar alınamazsa daha da düşeceği belirtiliyor.
Irak’ta kaos yaşanabilir
Petrol ve doğalgaz üretimlerine yönelik ortak bir karar alınamaması halinde hem G20 ülkeleri hem de Irak, İran gibi ülkelerin ekonomilerinde büyük sıkıntıların ortaya çıkacağı ifade ediliyor. Irak’ın bütçesinin yüzde 90’ı petrol üzerinden karşılıyor olması Irak’ta önü alınamayacak kaoslara yol açacağı düşünülüyor. Bir diğer sorun ise petrol ve doğalgaz sektöründe çalışan milyonlarca insanın işsiz kalma riski bulunuyor. Toplantıda en fazla günlük 10 milyon varillik bir üretim kesintisinin kabul edilmesinin mümkün olduğu fakat bu kesintinin sorunu çözmesinin imkansız olduğu bir diğer değerlendirme.
Alım garantileri ne olacak?
Türkiye’de doğalgazın ciddi bir bölümü ısınmak için kullanılıyor. Bahar ve yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde, doğalgaz talebinde büyük bir azalma yaşanacak. Piyasaların bu kadar düştüğü bir dönemde Türkiye’nin dolar bazında ve yüksek fiyatlarla aldığı petrol ve doğalgazdan dolayı büyük bir ekonomik sıkıntıya düşeceği anlaşılabiliyor. Diğer taraftan koronavirüsle birlikte hava kirliliğindeki düşüşe paralel olarak Türkiye’de ve dünyada süren kaya gazı gibi ekosistemi adeta yok eden üretimlerde de düşüşler yaşanacak.
Koronavirüs sen nelere kadirsin…
Trakya’da ve Diyarbakır’da süren kaya gazı sondaj ve üretimleri sermaye için çekici olmaktan çıkmış durumda. Sadece kaya gazı değil aynı zamanda petrol ve doğalgaz sondajları da sermayenin elinde patlamış durumda. Akdeniz’de süren doğalgaz gerilimleri de bu süreçte muhtemelen azalacak. Akdeniz ekosisteminin de bu azalışla birlikte biraz nefes alması mümkün olacak. Salgın sürecinde milyarlarca insanın evde oturuyor olmasının farklı bir kültürü ortaya çıkarma ihtimali de var. Bu dönemde yaşamsal saldırılarda azalma olması gelecekten neler beklememiz gerektiğini de net göstermekte. Ortaya çıkan bu netliğin ekolojik ve demokratik bir yaşama olan talebi yükseltmesi kaçınılmaz olacak. 2020 Kasım ayında yapılması gereken COP26 iklim zirvesinin belirsiz bir tarihe ertelenmesinin temel nedeni salgın değil, düşen üretimler ve petrol fiyatlarının düşüşü ile ortaya çıkan kapitalizmin ekonomik krizi olduğu düşünülmelidir.
EKOLOJİ SERVİSİ