Gabar Dağı’nda binlerce ağaç, asker gözetiminde kesilip TIR’larla farklı kentlerde satılmak için taşınıyor. Yıllardır ‘güvenlik’ gerekçesiyle halka kapatılan bölgede doğa, ticaret uğruna yok ediliyor. Bölge halkı tepkili: Biz giremiyoruz, onlar talan ediyor
Şirnex’in Gabar Dağı’nda 2021 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol adı altında başlatılan çalışmalarda yüz binlerce ağaç kesildi. Kesimin sürdüğü bölgede ormanlık alanlar patlatılan dinamitlerle de yok ediliyor. 90’lı yıllardan bu yana ‘güvenlik’ gerekçesiyle sivil yurttaşların girişine yasaklanan bölgede adeta doğa talanı yaşanıyor. Yapılan yollar, inşa edilen kalekol ve askeri kuleler nedeniyle dağ delik deşik edilmiş. Bölgedeki ağaç kesimleri İl Orman Müdürlüğü ve askeri yetkililerin onayı ve gözetiminde sürdürülürken, korucubaşları da bu kıyımın uygulayıcıları olarak dikkat çekiyor.
Jandarma noktasından geçiş görüntülendi
Gabar Dağı’ndan TIR’larla taşınan ağaçlar Cizîr’in (Cizre) Misûrî köyünde bulunan Jandarma arama noktasında geçirilirken görüntülendi. Çekilen görüntülerde, ağaç yüklü çok sayıda TIR’ın jandarma noktasından sorunsuz bir şekilde geçirildiği görülüyor. Görüntüler, asker, korucu ve İl Orman Müdürlüğü’nün doğa kıyımına el ele yaptığını ortaya koyuyor. Görüntüler, kesilen ağaçların Şırnak İl Orman Müdürlüğü ve askerlerin gözetiminde satılığa çıkarıldığını gözler önüne seriyor. Her gün en az TIR’ın bu şekilde Riha (Urfa), Dîlok (Antep) ve Semsûr (Adıyaman) gibi kentlere taşındığı belirtildi.
‘Korucubaşlarına söz geçirilemiyor’ iddiası
Daha önce ‘güvenlik’ gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülen ağaç kıyımına tepki gösteren yurttaşlar, başlatılan sürece dikkat çekti:
“Bunu artık güvenlik için değil, ticaret için yapıyorlar. Köylerimize, topraklarımıza ‘güvenlik’ iddiasıyla girmemize izin vermiyorlar ama doğamızı talan edenlere izin veriyorlar. Artık yetkililer bu duruma bir çözüm bulsun. Gabar’da ne güvenliğinden bahsediyorlar. Doğayı talan etmek için sivillerin girişine yasaklıyorlar. Bazı askeri yetkililer korucubaşlarına söz geçiremediklerini belirtiyor. Devlet koruculara nasıl söz geçiremez.”
Şirnex Barosu, ekoloji sivil toplum örgütleri doğa talanına karşı defalarca hukuki yollara başvurdu. Ancak şuana kadar sorumlular hakkında tek bir işlem dahi yapılmadı.
Haber: Zeynep Durgut / MA