30 bin TL elektrik faturası gönderilen Garip Dede Cemevi’nin Başkanı Fırat, “Yalnızca Alevilerin değil, herkesin tepki koyması lazım” dedi
CK Boğaziçi Elektrik, “ticarethane” statüsünde sayarak, İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği’ne ocak ayında 30 bin 60 TL elektrik faturası gönderdi. Cemevinin aynı aya ait doğalgaz faturası ise 11 bin 847 TL olarak belirlendi.
‘Zamları yansıtmayacaklarını söylediler’
CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş tarafından düzenlenen faturanın ‘tüketici grubu/sınıfı’ kategorisinde, “ticarethane tarifesi” yazması dikkat çekerken, Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, “Bugün Enerji Bakanlığı’ndan aradılar. Yarın cemevleri ile ilgili bir düzenleme yapacaklarını söylediler. Bir formül üretilene kadar son dönemdeki zamları cemevlerine yapmayacaklarını belirttiler. Geniş yelpazede yarın bir açıklama yapacaklarını söylediler” dedi.
‘Vergilerimiz haram olsun’
Cemevlerinin ibadethane olarak görülmemesine tepki gösteren Fırat, “Anayasada camii, mescit, havra, sinagog ibadethane statüsünde görülüyor ama devlet şu an Alevilere yeni bir tanım getiriyor. Biz cemevlerinin ibadethane olmasını söylerken onlar ticarethane mantığıyla görüyorlar. Bu doğru bir şey değil. Bir cemevine ticarethane mahiyetinde fatura kesilip gönderilmesi insani ve vicdanı olarak bizi rahatsız ediyor. Bu ülkede Aleviler vatandaşlık hizmetlerinin hepsini yerine getiriyor ama devlet bizi ticarethane olarak görüyorsa bizim verdiğimiz vergiler haram olsun kendilerine” dedi.
‘Bu fiyatlar devletin Alevilere bakışı’
Alevilere yönelik baskıların son yıllarda arttığını belirten Fırat, şöyle konuştu: “Mesele şu, 1 lira bile gelse, bu mantıkla geliyorsa bizim için aynı kefede. Yalnızca Alevilerin değil, herkesin tepki koyması lazım. Böyle bir fatura camiye veya kiliseye gitse biz onu da doğru görmeyiz. Kimsenin birbirini ötekileştirmediği bir mantık istiyoruz. Bu bir kul hakkı. İnsani bir sorumluluk. Bu sorumlulukları devletin yerine getirmesi lazım. Bu fiyatlar devletin Alevilere bakışı. Biz bu bakıştan rahatsızız. Bu yeni bir mesele de değil ama 15-20 senede perçinleşti. Mahalle baskıları artıyor, kapılarımıza çarpı işareti konuluyor. Eşit yurttaşlık istiyoruz. Önceliğimiz bu.”
‘Kasten yapılmış gibi’
Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Celal Çetin ise, gelen faturalara ilişkin şunları söyledi: “Kabul edilecek bir şey değil, sanki kasten yapılmış gibi. Burası bir ibadethane. Camilerin suyu, elektriği ödeniyorsa bizim niye ayrılacağımız var da 30 bin lira elektrik parası geliyor. Bu şekilde nasıl ödeyebiliriz ki bu faturayı?”
‘Kul hakkı yeniliyor, Müslümanlıktan bahsediliyor’
Faturalara itiraz edeceklerini belirten Çetin, iktidar temsilcilerinin cemevlerine yaptıkları ziyaretleri ise samimi bulmadıklarını belirterek, cemevlerinin yasal statüye kavuşması yönündeki taleplerini hatırlattı. Çetin, şunları söyledi: “Açılımlar yapıldı, ziyaretler yapıldı, bir neticeye varmadı. Bu işin bu şekilde yapılmayacağını söyledik. İnanmıyoruz. Ancak Cumhurbaşkanı diyecek ki ‘tamam, cemevlerini yasal statüye kavuşturduk’, iki dudağının arasında. Başka türlü olmaz bu. Biz ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Vergi ödüyoruz, o vergiler bize geri dönmüyor. Kul hakkı yeniliyor ondan sonra Müslümanlıktan bahsediyoruz.”
Cemevleri’nin yasal statüye kavuşmasının, öncelikli isteklerini olduğunu belirten Çetin, “Cemevleri’nin yerlerinin de bizlere tahsis edilmesini istiyoruz” dedi. Çetin ayrıca okullarda Alevi çocuklara zorunlu din verilmesinin sona ermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Derya Doğan