İsrail, Türkiye’nin 1964’te Rumları ‘gönüllü’ sürmesi gibi bir yöntem için düğmeye bastı. Trump’ın açıklaması sonrası Gazzelilerin ‘gönüllü’ olarak gönderilmesi için hazırlık başlatıldı
ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazzelileri, Ürdün ve Mısır’a sürme planını açıklaması sonrası İsrail Savunma Bakanlığı orduya Gazzelilerin “gönüllü ayrılışı” için hazırlık yapma talimatı verdi.
Beyaz Saray da, Trump’ın, Gazze’deki Filistinlilerin Mısır ve Ürdün’e gönderilmesi gerektiğine dair planı değerlendirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın brifinginde, Trump’ın Gazze Planı’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Leavitt, “Başkan’ın, Gazze’nin yeniden inşası ve orada bulunanların geçici olarak başka yerlere yerleştirilmesi konusunda kararlı olduğunu teyit edebilirim” dedi. Gelecek hafta Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın Beyaz Saray’da Trump ile bir araya geleceğini hatırlatan Leavitt, bu görüşmede Gazze’nin yeniden inşası sürecine ilişkin detayların ele alınacağını söyledi. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de “Başkan Trump Gazze konusunda kalıpların dışında düşünmeye hazır. Çözülmesi mümkün görülmeyen sorunu çözmek için yeni, dinamik ve yaratıcı çözüm yolları arıyor” açıklaması yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump’ın Gazzelilerin başka yerlere gitmelerinin “geçici” olduğunu savundu. Rubio, “Bu düşmanca bir hareket değildi, bence çok cömert bir hamleydi” dedi.
Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’nin Filistin Devleti’nin bir parçası olduğunu belirterek, “Gazze evimizin bir parçası. Yeni bir ev arayışında değiliz.” dedi.
Suudi Arabistan ve BAE de Trump’ın planını reddetti. Suudi yönetim, Filistin devleti kurulmadan İsrail’le normalleşmeyeceklerini kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Gazze Şeridi’nin yeniden imarının 10 ila 15 yıl sürebileceğini belirtti.
Türkiye ve Rumların gönderilmesi

İsrail’in “gönüllü” hazırlığı Türkiye pratiğini hatırlattı. Türkiye de Rum nüfusunu göndermek için 1923’ten beri sürgünleri devreye koymuştu. En son 1964 yılında Başbakan İsmet İnönü, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Dışişleri Bakanı Feridun Cemal Erkin, İçişleri Bakanı Orhan Öztrak, Türkiye’deki Rumları karakollara çağırttılar ve “gönüllü” gittiklerine dair belgeler imzalattılar. Ardından sürgün (Apelasis) yaşandı. On binlerce Rum, Yunanistan’a gönderildi. Göçertme ve mülksüzleştirme ile sadece 20 kiloluk kişisel eşyalarını almalarına izin verildi, kalan mallarına el kondu.
WASHINGTON