Kayyımları ‘geçici atama’ diye savunan İçişleri Bakanlığı, tüm kayyımlar kalıcı hale getirdi. Sêrt eski Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, davasının görev süresi dolana kadar uzatıldığını ve karara bağlanmadığını belirtti
Gazetecilik yaptığı dönemde “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında açılan davadan yargılanan Sêrt (Siirt) Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş’a Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 28 Ocak’ta 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Kararın ardından Sêrt Belediye Eşbaşkanlar Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Ocak’ta görevden alınarak kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı kayyım atamayı “geçici görevlendirme” olarak niteledi.
Şu anki Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın Sêrt Belediye Eşbaşkanlığı görevini yürütürken 16 Kasım 2016’da tutuklanmasıyla yerine kayyım atandı. 31 Mart 2019 seçimlerinde kentte Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, yüzde 48,36 oy ile belediye eşbaşkanlığına seçildi. Bir yılı aşkın görevde bulunan eşbaşkanlar, 15 Mayıs 2020’de “seçim sürecindeki çalışmaları gerekçe” gösterilerek haklarında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle görevden alındı. Yerlerine ise Siirt Valisi Ali Fuat Atik kayyım olarak atandı.
İçişleri Bakanlığının “geçici görevlendirme” diye nitelediği kayyım atamanın üzerinden 5 sene geçen Berivan Helen Işık diğer görevden alınan eşbaşkanlar gibi ne davaları sonuçlandı ne de görevine iade edildi.
Davalar yeni seçim sürecine kadar uzatılıyor
2 yıl yakın ev hapsinde tutulan ve Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden Berivan Helen Işık, kendisi hakkındaki uzaklaştırma kararının görev süresinin dolduğu seçime kadar uzatılarak karara bağlanmadığı belirtti.
Berivan Helen Işık, halk iradesinin tek kişinin emrine sunulduğunu dile getirdi. Bugün de benzer politikaların sürdüğüne dikkat çeken Berivan Helen Işık, iktidarın 3 dönemdir suç pratiği içinde olduğunu söyledi. İki yıla yakın bir süre ev hapsinde kaldığını hatırlatan Berivan Helen Işık, “3 dönemdir devam eden bir kayyım sistemi var. Bunun hukuki bir açıklaması kalmamış durumda. Şimdilerde sadece belediye değil, istediği kuruma atama yapmak, halkın malına çökmek için kayyım atama kararı almış durumda. Sistem Kürt halkının iradesini çıkarları için hiçe sayıyor” ifadelerini kullandı.
‘Eşbaşkanlığa düşmanca bir yaklaşımla kabul etmiyorlar’
Kayyımların atanma amaçlarından birinin de kadın iradesine dönük tahammülsüzlük olduğunu kaydeden Berivan Helen Işık, “Kayyımlar göreve geldiğindeki pratiklerine baktığımızda kadın düşmanı politikalarını görebiliyoruz. Kadın müdürlüğüne erkek atama, kadın kurumlarını kapatma bunların bir göstergesidir. Eril bir sistemi oluşturma hedefindeler. Eşbaşkanlığa yaklaşımı düşmanca hiçbir şekilde kabul etmiyorlar. Bundan kaynaklı sürekli saldırı halindeler. Özelikle kadın mücadelesinin yükseldiği yerlere kayyım atıyorlar. Aslında kayyım atamak ile güçlü oldukların göstermek istiyorlar. Ancak bu onların kaybettiğinin göstergesidir. Zayıflıklarının göstergesidir. Kadın iradesi karşısında kimse duramaz” diye konuştu.
‘Bize 115 milyon TL borç bırakılmıştı’
Kayyımların kente büyük tahribatlar yarattığını kaydeden Berivan Helen Işık, “Tuncer Bakırhan döneminde belediyenin kasasında para var vardı. Borçları yoktu. Kayyım atandı. Biz belediyeyi kazandığımızda ise 115 milyon TL borç bırakılmıştı. Biz bu borçları öderken kayyım atandı. Şimdi ise 456 milyon 853 bin 781,39 TL borç bırakılmış durumda. Yaratıkları tahribat sadece maddi değil. Çok yönlü bir saldırı var. Kürtlerin, diline, kültürüne, kimliğine, doğasına, kadınların kendini var etme mücadelesine dönük bir saldırıdır. Kadınların kazanımlarına dönük bir saldırıdır. Gasptır, hırsızlıktır, yandaşlara peşkeş çekmektir” şeklinde konuştu.
Sêrt’te kayyım karşıtı protestoların devam ettiğini ifade eden Berivan Helen Işık, Botan halkının mücadele tarihinin her aşamasında rol ve misyonunu oynayarak kazandığını sözlerine ekledi.
Haber: Heval Önkol – Fethi Balaman \ MA